Created with Fabric.js 4.6.0 PORTAURBIS

FOTO: privatna arhiva

Lukas Katić: "Dajem sve od sebe i nastavit ću tako u budućnosti"

razgovarao: I. K.

Bavljenje sportom sa sobom nosi brojne koristi za djecu u školskoj dobi, a pogotovo u planiranju rada i učenja. Put do uspjeha u sportu je težak i zna biti naporan, ali naši nam učenici često vole pokazati da se sve može ako se želi. Lukas Katić učenik je našeg 6. b razreda i pravi je nogometni talent, a za naš školski list progovorio je o tome kako mu je u školi, a kako na treningu i koliko je sve to zahtjevno uskladiti te što očekuje od nogometa u budućnosti. 

 • Možeš li nam se ukratko predstaviti i reći čime se baviš?
  Ja sam Lukas Katić, učenik sam 6. b razreda u OŠ Ivanja Reka. Imam dvanaest godina, od kojih sedam već treniram nogomet. Pet sam godina proveo u NK HAŠK-u, a posljednje dvije godine sam u NK Devetki na Kampusu Borongaj, gdje igram na poziciji stopera.
 • Kako izgleda jedan tvoj prosječan dan?
  Budim se oko pola 7, obavim higijenu, obučem se za školu i idem na autobus. U školi radim i učim (dajem sve od sebe da budem što bolji u tome). Kad škola završi, napišem zadaću i jedem pa idem na trening oko 16:30. Putujem zajedno s braćom. Stariji brat Jan (inače bivši učenik naše škole) igra u Lokomotivi, ostali svi igramo u NK Devetci. Moj nogometni put malo je neobičan. Prešao sam u ligu niže samo zbog trenera, Vladimira Lalića. Odličan je trener. Svaki dan u tjednu razlikuje se na treningu. U ponedjeljak je samo trčanje, u utorak kondicijski, u srijedu igramo, četvrtak nam je slobodan, dok u petak pucamo po golu, a subotom su utakmice. Uglavnom sam gotov u 21 sat, ali nakon povratka s treninga često gledam Jana dok igra i navijam pa to zna potrajati do kasno u noć, do 23 sata. Na nogometu imam i puno prijatelja, jednostavno obožavam nogomet.
 • Što te navelo na treniranje nogometa, kako si se odlučio na nogomet?
  Moj stariji brat ima 15 godina, trenira ga oko 11 godina. Uvijek sam ga išao gledati na treninge kad sam bio manji, vidio sam kako je to zabavno. Jednom sam uletio u teren i mama me jedva zaustavila. Htio sam ući silom. Isto tako, moj ujak Mario je trenirao nogomet u Ivanjoj Reci, ali je imao problema s koljenom i nije mogao nastaviti s karijerom. Bilo je zapravo logično da i ja počnem!
 • Imaš li uzora u sportu kojim se baviš?
  Imam ih nekoliko. Ako je napadač, onda definitivno Cristiano Ronaldo. Ako je vezni igrač, najbolji je Luka Modrić, za mene čarobnjak s loptom. Ako je stoper, definitivno Virgil van Dijk. Moram spomenuti i brata Jana. On je isto stoper i pokušavam ići njegovim stopama.
 • Pratiš li i druge sportove? Jesi li razmišljao o bavljenju drugim sportovima?
  Volim gledati UFC i Formulu 1, ali nogomet mi je i dalje omiljeni. Nisam nikada razmišljao o tome da se počnem baviti drugim sportom, samo mi je zanimljivo gledati.
 • Što smatraš svojim najvećim uspjehom u sportu?
  Braća i ja zajedno imamo preko sto medalja i pet kipića. Dobio sam veliki pehar za najboljeg strijelca u ligi. Ispričat ću i jednu zanimljivu priču. Bio sam u HAŠK-u druga ekipa. Održavao se u to vrijeme turnir u Makedoniji, išla je samo prva ekipa. Na nagovor trenera i uz mamin pristanak, otišao sam u Makedoniju na turnir na Ohridu i osvojili smo prvo mjesto. Igrali smo na penale i ja sam zadnji pucao. Zabio sam pogodak i bilo je predobro.
 • Koji predmet najviše voliš u školi?
  Logično je da je to tjelesni. Isto tako, volim čitati lektire i pisati sastavke. Čitam i u slobodno vrijeme, volim stripove. Moj prijatelj Edi mi je za Božić poklonio Zagora pa se često opustim uz dobar strip.
 • Koliko ti je teško uskladiti ostale obaveze s treninzima?
  Dosta učenika ne bavi se sportom pa imaju više vremena. Stvarno je teško sve stići, ali ja dajem sve od sebe. Držim ocjene dobrima, ali mislim da mogu biti i puno bolji. Često znam s mamom učiti u autu do utakmice. Tako sam neki dan vježbao matematiku. Što se mora, nije teško.
 • Što očekuješ od svoje nogometne karijere u budućnosti?
  Želim uspjeti. Ne trebam biti profesionalac, ali želim uspjeti. Volio bih jednog dana biti u Dinamu ili Hajduku. Vidim se jednog dana i da zarađujem od toga, ali vidjet ćemo. Davat ću i dalje sve od sebe, kao i do sad. Trčim po ulici gore-dolje ako treba, sve za nogomet.
 • Što bi poručio učenicima koji se bave sportom?
  Preporučujem svima da se bave sportom. Olakšat će vam život. Ja sam prije bio astmatičar i stalno sam bio kod doktora. Meni je nogomet puno pomogao, lakše dišem… Na kraju, bolje je uvijek biti na zraku. U prirodi čovjeka je da se kreće, a ne da bude pod spuštenim roletama u kući i gleda u zaslone računala i mobitela. Ja sam uvijek umorniji kad provedem vrijeme na mobitelu ili računalu. Čak umorniji budem nakon mobitela nego nakon treninga. Ako se boje ocjena, mislim da se sve može kad se hoće. I ja ću se potruditi da budem malo bolji ubuduće.

Nekoliko brzih pitanja 🔍

➡️ NAJDRAŽI KLUB: Manchester United

➡️ NAJDRAŽI IGRAČ: Cristiano Ronaldo

➡️ NAJDRAŽI HRVATSKI KLUB: Dinamo

➡️ NAJDRAŽI HRVATSKI IGRAČ: Luka Modrić

➡️ KAKO SE OSJEĆAM KAD IGRA REPREZENTACIJA: Naježim se odmah nakon himne. Zamišljam sebe.

➡️ NAJDRAŽI TRENER: Jürgen Klopp i Zlatko Dalić od većih, ali za mene je najbolji moj trener Lalić

➡️ NAJDRAŽA UTAKMICA: Real Madrid – Manchester City, odigrala se 4. svibnja 2022.

➡️ NAJDRAŽI SPORT OSIM NOGOMETA: košarka (za igrati)