ŠKOLSKI ŽIVOT IVANJOREČANA

Na cjelokupan duhovni i kulturni život u prošlosti je na ovome području najviše djelovala Katolička crkva. Osnovna škola u Resniku osnovana je 1812. godine, a pohađala su je i djeca iz Ivanje Reke. Tridesetih godina 20. stoljeća učenici iz Ivanje Reke pohađali su školu u obližnjem naselju Sop. Nakon Drugog svjetskog rata škola je i zakonski odvojena od Crkve.

Tijekom 1947. godine stanovnici naselja dobrovoljnim radom osposobljavaju nacionaliziranu zgradu Marof za potrebe Osnovne škole u Ivanjoj Reci, gdje se i prvi put u povijesti održala školska nastava u ovome naselju. Nažalost, to je trajalo samo nekoliko školskih godina, od 1947. do 1955. godine. Zatim su šezdesetih godina đaci opet počeli pohađati školu u Resniku, a od 1968. do 1990. djeca iz Ivanje Reke na nastavu su odlazila u školu u Rugvici. Od školske godine 1990./91. do 2019. učenici su redovno pohađali Osnovnu školu Frana Krste Frankopana na zagrebačkoj Volovčici, a odlazak i povratak bio je organiziran školskim autobusom.

NOVA ŠKOLSKA ZGRADA

Dugo se godina spominjala izgradnja nove školske zgrade, a sve se pokrenulo početkom 2006. godine raspisivanjem natječaja za izradu idejnog urbanističko-arhitektonskog rješenja osnovne škole u Ivanjoj Reci. Tada je odlučeno da će se nova školska zgrada graditi prema prvonagrađenom radu Marije Burmas, Ive Petrića i Jakše Kalajžića te suradnika Brune Lovrenčića. Nakon odabira arhitektonskog rješenja 12 godina projekt je bio “na čekanju”. San brojnih ivanjorečkih generacija počeo se ostvarivati 26. travnja 2018. godine kada su u Ministarstvu državne imovine gradonačelnik Milan Bandić i ministar Goran Marić potpisali Ugovor o kupoprodaji nekretnine u državnom vlasništvu za izgradnju škole u naselju Ivanja Reka. Vrlo brzo nakon toga, u društvu suradnika i predstavnika lokalne samouprave tadašnji gradonačelnik Grada Zagreba Milan Bandić položio je 30. svibnja 2018. kamen temeljac za gradnju Osnovne škole Ivanja Reka. U međuvremenu, 18. travnja 2019. Gradska skupština Grada Zagreba donijela je Odluku o osnivanju Osnovne škole Ivanja Reka. Nakon godina čekanja i 15 mjeseci gradnje naselje Ivanja Reka 9. rujna 2019. dočekalo je svečano otvorenje suvremene i tehnološki opremljene školske zgrade u kojoj se nastava odvija u jednoj smjeni. Prva ravnateljica škole bila je Renata Buljan, mag. prim. educ.

Osnovna škola Ivanja Reka smještena je u istoimenom naselju na istoku grada Zagreba. Njezinom izgradnjom ostvaren je san mještana Ivanja Reke i Resnika koji su čekali na izgradnju škole dugi niz godina. Osnovna škola Ivanja Reka građena je po nacrtu arhitekata Ive Lole Petrića i Marije Burmas. Izgrađena je prema najvišim europskim i svjetskim standardima, pozicionirana je na građevnoj parceli od 30 000 kvadratnih metara, dok sama površina škole iznosi 7 850 kvadratnih metara, uključujući i trodijelnu sportsku i polivalentnu dvoranu.

Okoliš škole uređen je u skladu s postojećim okolišem i urbanistički je značajno pridonio uređenju Ivanje Reke. Unutar školskog dvorišta nalaze se svi sadržaji potrebni za kvalitetno održavanje nastave tjelesne i zdravstvene kulture poput atletske staze, nogometnog igrališta, košarkaškog igrališta, igrališta za odbojku, bacališta kugle, skoka u dalj i sl. U izraženom odsustvu javnih programa, škola zauzima značaj infrastrukturnog tkiva, čime naselje Ivanja Reka postaje edukacijski, društveno i javno opremljena.

Trodijelna dvorana opremljena je s devet igrališta (četiri košarkaška, četiri odbojkaška i jedno rukometno igralište), najmodernijim sportskim podom te podiznim pregradama koje služe za pregrađivanje dvorane.

Škola je energetskog razreda A+ čemu doprinosi i geotermalno polje koje se prostire na preko 2000 kvadratnih metara i koje ima ulogu održavanja adekvatne temperature u prostorijama uslijed povećane vanjske temperature.

Učenici Osnovne škole Ivanja Reka svoje školske dane imaju priliku obogatiti s 24 različite izvannastavne aktivnosti koje nude mnoštvo mogućnosti za usvajanje novih znanja i vještina te ulazak u svijet životne zbilje, kulture, istraživanja ljudskih znanja i sposobnosti. Također, važno je napomenuti kako one usmjeravaju na kvalitetno organiziranje slobodnoga vremena, a sve to u funkciji razvoja modernog odgoja i obrazovanja prema vlastitim interesima i sposobnostima djeteta.

VODSTVO ŠKOLE
 • Renata Buljan, mag. prim. educ.
  vršiteljica dužnosti ravnatelja (od 18. travnja 2019. do 1. rujna 2020.)
 • Dubravka Crnić, univ. spec. polit.
  vršiteljica dužnosti ravnatelja (od 1. rujna 2020. do 28. rujna 2020., od 20. srpnja 2023. do 17. lipnja 2024.)
 • dr. sc. Željko Burcar, prof.
  ravnatelj (od 28. rujna 2020. do 11. studenog 2021.)
 • Ivana Jozić Kalemušić, mag. prim. educ. 
  vršiteljica dužnosti ravnatelja (od 11. studenog 2021. do 20. srpnja 2023.)
 • Mario Sobočan, ravnatelj (od 18. lipnja 2024.)
foto: Bojan Bubalo