Na cjelokupan duhovni i kulturni život u prošlosti je na ovome području najviše djelovala Katolička crkva. Osnovna škola u Resniku osnovana je 1812. godine, a pohađala su je i djeca iz Ivanje Reke. Tridesetih godina 20. stoljeća učenici iz Ivanje Reke pohađali su školu u obližnjem naselju Sop. Nakon Drugog svjetskog rata škola je i zakonski odvojena od Crkve.

Tijekom 1947. godine stanovnici naselja dobrovoljnim radom osposobljavaju nacionaliziranu zgradu Marof za potrebe Osnovne škole u Ivanjoj Reci, gdje se i prvi put u povijesti održala školska nastava u ovome naselju. Nažalost, to je trajalo samo nekoliko školskih godina, od 1947. do 1955. godine. Zatim su šezdesetih godina đaci opet počeli pohađati školu u Resniku, a od 1968. do 1990. djeca iz Ivanje Reke na nastavu su odlazila u školu u Rugvici. Od školske godine 1990./91. do 2019. učenici su redovno pohađali Osnovnu školu Frana Krste Frankopana na zagrebačkoj Volovčici, a odlazak i povratak bio je organiziran školskim autobusom.

Nakon godina čekanja Ivanja Reka u rujnu 2019. konačno je dobila suvremenu i tehnološki opremljenu školsku zgradu u kojoj se nastava odvija u jednoj smjeni.

Osnovna škola Ivanja Reka smještena je u istoimenom naselju na istoku grada Zagreba. Njezinom izgradnjom ostvaren je san mještana Ivanja Reke i Resnika koji su čekali na izgradnju škole dugi niz godina. Osnovna škola Ivanja Reka građena je po nacrtu arhitekata Ive Lole Petrića i Marije Burmas. Izgrađena je prema najvišim europskim i svjetskim standardima, pozicionirana je na građevnoj parceli od 30 000 kvadratnih metara, dok sama površina škole iznosi 7 850 kvadratnih metara, uključujući i trodijelnu sportsku i polivalentnu dvoranu.

Okoliš škole uređen je u skladu s postojećim okolišem i urbanistički je značajno pridonio uređenju Ivanje Reke. Unutar školskog dvorišta nalaze se svi sadržaji potrebni za kvalitetno održavanje nastave tjelesne i zdravstvene kulture poput atletske staze, nogometnog igrališta, košarkaškog igrališta, igrališta za odbojku, bacališta kugle, skoka u dalj i sl.

Trodijelna dvorana opremljena je s devet igrališta (četiri košarkaška, četiri odbojkaška i jedno rukometno igralište), najmodernijim sportskim podom te podiznim pregradama koje služe za pregrađivanje dvorane.

Škola je energetskog razreda A+ čemu doprinosi i geotermalno polje koje se prostire na preko 2000 kvadratnih metara i koje ima ulogu održavanja adekvatne temperature u prostorijama uslijed povećane vanjske temperature.

Učenici Osnovne škole Ivanja Reka svoje školske dane imaju priliku obogatiti s 27 različitih izvannastavnih aktivnosti koje nude mnoštvo mogućnosti za usvajanje novih znanja i vještina te ulazak u svijet životne zbilje, kulture, istraživanja ljudskih znanja i sposobnosti. Također, važno je napomenuti kako one usmjeravaju na kvalitetno organiziranje slobodnoga vremena, a sve to u funkciji razvoja modernog odgoja i obrazovanja prema vlastitim interesima i sposobnostima djeteta.

  1. Renata Buljan, mag. prim. educ.
    vršiteljica dužnosti ravnatelja (rujan 2019.-rujan 2020.)
  2. Dubravka Crnić, univ. spec. polit.
    vršiteljica dužnosti ravnatelja (rujan 2020.)
  3. dr. sc. Željko Burcar, prof.
    ravnatelj (od rujna 2020.)
foto: Bojan Bubalo