Created with Fabric.js 4.6.0 PORTAURBIS

FOTO: privatna arhiva (S. Prodanović)

Lena Prodanović: "Sport je izvrstan jer nam dokazuje da se svaki trud isplati"

razgovarao: I. K.

Prema istraživanju kanadskih znanstvenika sa Sveučilišta u Montrealu koje je provedeno na 2700 osnovnoškolaca, njihovih roditelja i nastavnika, bavljenje sportom pomaže učenicima u razvoju discipline potrebne za uspješno školovanje. Uvjereni smo da je pravi dokaz toj tvrdnji naša učenica Lena Prodanović iz 6. b razreda. Ona svakodnevno ostvaruje svoje uspjehe i u školi i u sportu još od sedme godine. Kako je odabrala baš plivanje, tko su njezini uzori i kako se nosi s raznim školskim obavezama, otkrila je u intervjuu za školski list.

 • Možeš li nam se ukratko predstaviti i reći čime se baviš?
  Ja sam Lena Prodanović, učenica sam 6. b razreda i treniram plivanje. Počela sam trenirati sa sedam godina u Osnovnoj školi Marije Jurić Zagorke, gdje sam provela dvije godine. Nakon što sam počela ostvarivati veće uspjehe, prebacila sam se na bazenski kompleks Svetice.
 • Što te navelo na treniranje plivanja?
  Kad sam bila na moru, išli smo na otok Maun i vraćali smo se brodom u luku. Tad sam primijetila kako je jedan čovjek skočio s broda i plivao delfin stilom plivanja. Tad sam mami odmah rekla da želim upisati plivanje i ostalo je zapravo povijest. Inače, baš taj delfin mi je sad najdraža tehnika i u njemu osvajam medalje. Valja napomenuti da na plivanju rade svi mišići. Osim toga, vježba se i koncentracija. Ako se dogodi neuspjeh, nećeš biti živčan i prijeći ćeš preko toga. Plivanje je sport u kojem je puno gubitaka, uspona i padova, kao i u stvarnom životu. Naviknete na to i to je izvrsna podloga za budućnost i priprema za svijet.
 • Imaš li uzora u sportu kojim se baviš?
  Imam, uzor mi je Michael Phelps, američki plivač, višestruki svjetski rekorder, svjetski prvak i olimpijski pobjednik. Smatram da je on mentalno jako posložena osoba. Redovito je u mladosti osvajao medalje i prestao je s plivanjem na dvije godine zbog nekih drugih osobnih problema koji mu u tom trenutku nikako nisu išli na ruku. Naime, mnogi ne znaju da je tjedan dana u plivanju kao mjesec dana u nekom drugom sportu. Ako propuštate treninge ili malo promijenite životni stil, sve može krenuti na lošije. On je zbog svog životnog stila suspendiran s plivačkih natjecanja. Nakon što mu se to dogodilo, shvatio je da mu taj način života ne odgovara, ali se zbog svoje mentalne snage vratio ponovno plivati. Nakon povratka otišao je na Olimpijske igre i osvojio hrpu medalja. U godini dana vratio se u tempo u kojem je prije bio. U kratkom roku postigao je veliku stvar i sam je shvatio da je neke stvari činio loše te je pokazao snagu volje.
 • Što smatraš svojim najvećim uspjehom u sportu?
  Definitivno osvajanje medalja na državnim prvenstvima, do sad sam osvajala brončane medalje. Svakako mi je najdraža ona na 400 m. Na treninzima sam druga najbrža u klubu pa me stavljaju na treninge s drugima koji su tri godine stariji od mene. Pozvana sam i na pripreme za reprezentaciju.
 • Pratiš li i druge sportove? Jesi li razmišljala o bavljenju drugim sportovima?
  Iskreno, nisam razmišljala o tome. Zanimljivi su mi triatlon i sinkronizirano plivanje jer su zahtjevni i vrlo lijepi.
 • Koliko ti je teško uskladiti ostale obaveze s treninzima?
  Zna biti naporno i stresno. Ako imam natjecanja, onda moram izostajati iz škole pa treba hvatati gradivo. Ali nekako se, na kraju, uvijek potrudim i sve obaveze uspijem izvršiti bez problema. Mislim da ako imamo volje, ništa nije problem. Način uvijek postoji. Kod mene vrijedi ona formula -80% na satu, 20% doma.
 • Koji predmet najviše voliš u školi?
  Volim hrvatski i engleski. Hrvatski mi je moj materinji jezik i smatram da ga svi trebamo znati, a osim što učimo jezik, puno na hrvatskom učimo o našoj kulturi i književnosti, što će mi sigurno koristiti u budućnosti. Engleski volim zbog toga što je on jezik cijeloga svijeta i međunarodnog sporazumijevanja, mogu otići na bilo koji kraj svijeta i sporazumijevati se s ljudima na engleskom jeziku. Čak i sada imam prijateljice na plivanju s kojima se sporazumijevam na engleskom jeziku.
 • Što bi poručila učenicima?
  Bavite se sportom barem rekreativno, zbog zdravlja. Organizam će vam biti zahvalan jer sebi činite dobro.  S druge strane, sport je isto tako obaveza i ne može to svatko usklađivati pa je tu potrebno malo više odricanja; ali i tu vrijedi ona – sve se može kad se hoće. Sport je izvrstan, uči vas redu, radu i disciplini. To će vam svakako pomoći i u školi. Dokazuje nam da se svaki trud na kraju isplati.

FOTO: privatna arhiva (S. Prodanović)