Created with Fabric.js 4.6.0 PORTAURBIS

Hrvatski izumi koji su promijenili svijet

priredili: Juro Ćužić, Vanja Čanković, Viktorija Iveljić, Mateo Marković, Katarina Josipović, Jelena Franjić

 • Penkala
  Prva penkala bila je izumljena upravo u Hrvatskoj! Naime, Slavoljub Penkala bio je taj koji je došao do ideje o spomenutom stroju. Izumljena je 31. 5. 1907. u Zagrebu. Penkalina radionica nalazila se na Trgu kralja Tomislava te je otvorio tvornicu penkala u Praškoj ulici u Zagrebu koja je također bila jedna od najvećih tvornica pisaćeg pribora u to vrijeme. Svoj izum, Penkala je izvozio u čak 70 različitih zemalja. Mala proizvodnja nije mogla zadovoljiti tadašnje tržište. Danas svi koristimo penkale u svakodnevnom životu i jako je važan izum u svjetskoj povijesti.
 • MP3 Player
  Svima nam je olakšao slušanje glazbe, a malo tko zna da je MP3 player izum hrvatskog programera Tomislava Uzelca 1997. Veliku popularnost stekao je krajem 20. i početkom 21. stoljeća, pogotovo među mladima. Korišten je za reprodukciju glazbe u svakodnevnom životu. Dva američka studenta, Justin Frankel i Dmitry Boldyrev prilagodili su AMP za rad na Windowsima i nazvali ga WinAMP. Pušten u uporabu 1998., ovaj izum omogućio je široku primjenu MP3 formata.
 • Čokolada s rižom
  Kad je riječ o štovateljima čokolade, mogli bismo reći da se oni dijele u dvije kategorije. Prva je ona u koju spadaju ljubitelji različitih vrsta, ovisno o raspoloženju, dok su u drugoj oni koji izričito tvrde da ne postoji bolja čokolada od one s rižom. Prva je čokolada s rižom izumljena u Požegi 1964. godina u tvornici čokolade Zvečevo, koja je jedina koja je uspjela zadržati primarnu preradu kakaovca u Hrvatskoj.
 • Vegeta
  Danas ju dodajemo u svako jelo, zaista je univerzalni dodatak slanim jelima kojeg proizvodi prehrambena industrija Podravka. Sadrži jedinstvenu kombinaciju nekoliko vrsta začina i sedam vrsta sušenog povrća. Vegetu je 1959. godine izumila Zlata Bartl koja je u to vrijeme bila voditeljica tima u istraživačkom laboratoriju Podravke. Dvije godine poslije proizvodnja je narasla na tada respektabilnih 16 tona. Dvanaest godina od izuma, Vegeta 1971. ime iz Vegeta 40 mijenja u - Vegeta. Daljnjim razvojem proizvoda 1974. brand dobiva svoju kulinarsku emisiju "Male tajne velikih majstora kuhinje", s poznatim dvojcem Oliverom Mlakarom i Stevom Karapandžom. Jedan je od najpoznatijih izvornih hrvatskih proizvoda, a u uporabi je u više od 40 zemalja širom svijeta. Od 1989. godini Vegeta se izvozi na tri kontinenta: Europu, Ameriku i Australiju. Tijekom više od 50 godina na tržištu Vegeta osvojila brojne nagrade i priznanja za kvalitetu.
 • Padobran
  Oko 1615. i 1616. godine Faust Vrančić objavio je prvi crtež četverokutnog padobrana. Izveo je prvi uspješan skok sa zvonika katedrale sv. Martina u Bratislavu. Konstrukcija padobrana pod nazivom Homo Volans ili leteći čovjek koju je opisao detaljno u svojoj knjizi koja se često prepisuje Da Vinciju. Ideja da se pomoću otpora zraka uspori pad, seže daleko u prošlost može se naći Si Ji kineskog povjesničara Si Ma Chian 90. godina pr. Kr. Padobran Francesca di Giorgio Martinija je u nekoliko detalja „napredniji“ od Leonardovog.
 • Kravata
  Jeste li znali da su Hrvati izumitelji kravate? Kravata je u početku bila naziv za rubac oko vrata po kojem su bili prepoznatljivi hrvatski vojnici koji su se pod francuskom zastavom borili u Tridesetogodišnjem ratu. Svaka boja kravate ima drugačije značenje. Oko pulske je Arene 18. listopada 2003. svezana najveća kravata na svijetu. „Kravata oko Arene“. Omotala je vanjske zidine Arene i predstavljala je poruku otvorenosti, srdačnosti i ljubavi.
 • Azitromicin (Sumamed)
  Antibiotik koji se razvio hrvatski tim stručnjaka iz tvornice lijekova Pliva. Lijek, jedan od najvećih i svakako najkorisnijih hrvatskih izuma. Tim stručnjaka predvođen kemičarom Slobodanom Đokićem u sastavu koji su činile Gorjana Radobolja-Lazarevski, Zrinka Tamburašev i Gabrijela Kobrehel izumio 1980. godine. Azitromicin je danas među najprodavanijim antibioticima. Vrlo je učinkovit za liječenje raznih bakterijskih infekcija gornjih i donjih dišnih puteva, kože i potkožnog tkiva, spolno-prenosivih bolesti, infekcija želuca i dvanaestnika, upale zdjelice te sve više i za prevenciju bakterijskih infekcija u djece i onih sa slabim imunitetom.
izvor fotografija: Pixabay