Created with Fabric.js 4.6.0 PORTAURBIS

Pismo srednjoškolske profesorice osmašima

priredila: Valentina Kukas
profesorica kemije u Prirodoslovnoj školi Vladimira Preloga

Dragi osmaši,

prijelaz iz osnovne u srednju školu uobičajen je životni događaj. Uz izazov odluke koja će odrediti tijek daljnjeg školovanja očekuje vas i izazov uklapanja u novo društvo te prilagodba na novu okolinu.

O upisu u srednju školu važno je početi razmišljati dovoljno rano, kako biste na vrijeme utvrdili koji su dodatni predmeti traženi za upis i na taj se način usmjeriti tijekom učenja. Donošenje tako važne odluke zahtijeva svijest ne samo o vlastitim interesima, već i sposobnostima.

Ako ste učenik koji pokazuje posebno zanimanje za neke školske predmete, odabir srednje škole vam je vrlo jednostavan. No, ako ste jedan od onih učenika koji pokazuju višestruke interese, postoje razni načini za pomoć u odabiru zanimanja. Jedan je od njih Upitnik interesa i kompetencijaonline upitnik Hrvatskog zavoda za zapošljavanje. Međutim, ako vam je potreban savjet ili dodatne informacije možete posjetiti Centar za informiranje i savjetovanje o karijeri (CISOK)Hrvatski zavod za zapošljavanje.

Osnovna škola je mjesto u kojem rastete od svoje sedme godine. Mjesto u kojem ste sklopili svoja prva prijateljstva, prve simpatije, prve uspjehe i prebrodili prve izazove tijekom odrastanja. Mogli bismo reći vaš drugi dom. Nakon osnovnoškolskog obrazovanja slijedi promjena. Svaka promjena donosi sa sobom, s jedne strane, brojne nepoznanice i nesigurnosti te, s druge strane, priliku za novi početak i promjene. Kako ćete se s time nositi ovisi o brojnim čimbenicima, o vašoj osobnosti, naučenim strategijama nošenja s izazovima te okruženju u koje prelazite. Kroz hodnike srednje škole svakodnevno prolaze više stotine učenika, ona sadrži veliki broj specijaliziranih učionica i velik broj nastavnika, od kojih, neke nikada nećete imati prilike upoznati u nastavom procesu. Iz tih razloga nekim učenicima na početku prvog razreda sve to djeluje zastrašujuće. Ako imate početni strah, sjetite se da je srednja škola vaš odabir, vjerujte u sebe, svoje ideale i snove!

Pozitivnim stavom možete se osloboditi straha jer je srednja škola mnogima donijela puno lijepih uspomena, uspjeha u znanju i obrazovanju te prijateljstva za cijeli život! Mnoge kvalitete kao što su dobra komunikacija, obostrano poštovanje, povjerenje, strpljivost te pravednost, definiraju pozitivan odnos učenika i profesora kojeg možete izgraditi. Sredina u kojoj uspostavite zdrave odnose s vršnjacima i nastavnicima poticat će vas na ostvarivanje svojih ciljeva, zato samo hrabro u nove pobjede!

Sretno!

Valentina Kukas, prof.