Created with Fabric.js 4.6.0 PORTAURBIS

Bogatstvo i skupa odjeća su prolazni

autorica: Marta Klenkar

Foto: Pixabay

Današnji svijet nudi medijsku ovisnost, a jedan od mnogobrojnih trendova je učestalo objavljivanje selfija. Na tim fotografijama ljudi se predstavljaju u najboljem svjetlu, našminkani i obučeni u robne marke. Svima je poznata izreka: „Odijelo ne čini čovjeka.“

Skupo odijelo ili haljina neće učiniti neku osobu boljom. Iako je nama ljudima bitno što netko misli i priča o nama, zaboravljamo na pravi smisao života. Imitirajući bogate i slavne predstavljamo se u najboljem svjetlu kako bi ostavili što bolji dojam o sebi. Sve više želimo izgledati onako kako nas drugi vide, a ne onakvi kakvi jesmo. To će nam samo trenutno donijeti sreću jer volimo biti u centru pozornosti i želimo da nas netko hvali. Kad shvatimo da je naš život ipak drukčiji od onog kako se predstavljamo, može nam donijeti nesigurnost i nezadovoljstvo. Sjetimo se samo djece koja žive siromašno bez hrane i odjeće, a opet su sretna. Često na televiziji možemo vidjeti njihova nasmijana lica jer njih raduju male stvari. Zaboravljamo da je druženje s prijateljima u slobodno vrijeme važnije od dopisivanja i slanja fotografija. Samo pravi prijatelji mogu potaknuti najbolje u nama.

Bogatstvo i skupa odjeća donose nam samo trenutnu sreću koja je prolazna. Čovjek nije poseban samo kad nosi najskuplje odijelo. Odijelo ne čini čovjeka. Čovjeka čini dobrota, vrline te sjaj koji dolazi iznutra, iz dubine našega srca. Kad čovjek živi tako da su mu prave vrijednosti na prvom mjestu, otkrit će pravu sliku života i sreće.

Marta Klenkar, 8. a