Created with Fabric.js 4.6.0 PORTAURBIS

FOTO: privatna arhiva

Borna Butijer: "Bitno je biti fokusiran na vlastiti napredak iz dana u dan"

razgovarao: I. K.

U zadnjih nekoliko godina fitness industrija ostvarila je značajan napredak u Hrvatskoj, a uključenost stanovništva u rekreativno vježbanje sve je raširenije. Jedan od najpoznatijih osobnih fitness trenera je Borna Butijer, 26-godišnji kineziolog koji putem svoje platforme fitzone.hr klijentima nudi jedinstven i cjelovit fitnes koncept prilagođen njihovim ciljevima i potrebama. Koliko mu je bilo izazovno pokrenuti vlastiti posao, koliko dugo trenira i što mu je bio poticaj, Borna je otkrio za naš školski časopis Porta urbis. 

● Kako izgleda jedan Vaš prosječan dan?
Svaki moj dan dosta je užurban i hektičan. Dižem se otprilike u 5 ili 6 sati ujutro, radim do cca. 12h, a prije popodnevnih klijenata obično koristim rupu kako bih snimao sadržaj za online programe i društvene mreže. Nakon toga radim do 21 ili 22h, a kada dođem doma, vrijeme prije spavanja koristim za odgovaranje na mailove te opuštanje uz film/seriju ili čitanje.
Kakav je bio Vaš put do uspjeha?
Kao i svaki, dug, naporan i s puno neprospavanih noći nakon kojih sam ponekad htio odustati od svega. U počecima je definitivno bilo teško naviknuti se na takav tempo i zapravo osvijestiti koliko je potrebno izaći iz vlastite zone komfora kako bi se određene stvari napravile i ostvarile. Morao sam naučiti bolje organizirati te optimizirati svoje vrijeme kako bih se stigao baviti i s osobnim treninzima, online programima, a uz sve to se konstantno usavršavati i educirati. Usudio bih se reći da taj put još nije gotov i da uvijek težim učenju novih stvari te unapređenju svega onoga s čime se bavim.
● Koliko dugo trenirate i što ste sve trenirali?
Prvi kontakt s fitnessom imao sam prije otprilike 10 godina, a cijeli sam život u sportu. Najviše sam trenirao nogomet, s kojim sam se bavio više od 15 godina, a uz to sam paralelno kratak period trenirao rukomet. Na školskoj razini sam se bavio i košarkom, koju uz ostale sportove i dan danas prakticiram.
● Što Vas je navelo na treniranje?
Neću lagati, kao mlađeg me vodila želja za dobrim izgledom. S obzirom na to da sam jedna od prvih generacija koja je bila izložena naletu fitness modela, svi su htjeli izgledati kao Lazar Angelov ili Jeff Seid. Kako sam odrastao, a pogotovo kada sam krenuo na faks te kako sam počeo više i podrobnije učiti o tjelesnoj aktivnosti te što sve ona zapravo jest, mindset mi se kompletno promijenio. Sadašnji ja bi onome od prije 10-ak godina rekao: “Treniraj da sa 80 godina možeš biti jak, snažan, pokretan i u mogućnosti obavljati svakodnevne zadatke bez bolova i ograničenja.”
● Kako ste se odlučili na bavljenje ovim poslom?
Oduvijek sam se vidio u poslu koji će mi omogućiti da pomognem ljudima i unaprijedim njihovo zdravlje te kvalitetu života. S obzirom na to da je sport sastavni dio mog života od malena, Kineziološki fakultet došao je kao logičan izbor, a sa svojom specijalizacijom, tj. kineziterapijom i dodatnim usavršavanjem u tom području, dobio sam kvalitetne alate da svoj posao mogu obavljati na najbolji mogući način.
● Što Vam predstavlja najveću motivaciju?
Činjenica da što više znam, to manje znam. Zvuči paradoksalno, ali bavim se poslom u kojemu vrlo često imamo nova saznanja koja ponekad mogu kompletno promijeniti način razmišljanja i način na koji gledam na određene pojave u fitnessu i kineziterapiji te općenito pristupu koji primjenjujem. Sve to zahtijeva redovito praćenje kvalitetne literature, konstantno učenje i prilagodbu novim saznanjima. Zato je moj najveći motivator što sa svojim poslom imam priliku naučiti veliki broj vještina koje mogu dodatno poboljšavati gotovo na dnevnoj bazi.

Uvijek sam bio znatiželjan

Kakav ste bili učenik? Jeste li stizali sve uskladiti s aktivnostima?
U osnovnoj sam školi bio odlikaš, dok sam u srednjoj i na fakultetu prolazio s četvorkom. Oduvijek sam bio znatiželjan, možda i naporan s obzirom na količinu pitanja koje sam znao upućivati svojim učiteljima i profesorima, no vjerujem da mi nisu zamjerili. U školi mi je jedina “obaveza” uz to bila nogomet, tako da sam to stizao bez većih problema, međutim, na fakultetu, gdje je puno jači tempo, trebalo mi je neko vrijeme da se naviknem, pošto sam tada uz sama predavanja i treninge, još i počeo raditi te na 3. godini fakulteta pokrenuo i vlastiti posao i brand.
● Koji ste predmet najviše voljeli u školi?
Definitivno povijest. Od malena sam bio fasciniran s onime što se događalo u našoj prošlosti i što je oblikovalo svijet u kojemu živimo, tako da mogu reći ne samo da mi je u školi bila najdraži predmet, nego i dan danas jedan od mojih najdražih hobija.
● Koliko je zahtjevno voditi vlastiti posao?
Dosta je zahtjevno, ali, itekako ispunjujuće. Samo nas je dvoje u projektu, a posla ima jako puno, tako da nije lako i poneke obaveze se znaju odvući do dugo u noć, ali kada vidim koliku podršku dobivamo na dnevnoj bazi i koliko ljudima sadržaj koji radimo pomaže, to je najbolji mogući feedback koji daje do znanja da idemo u dobrom smjeru. U budućnosti je svakako plan da zaposlimo još ljudi kako bismo mogli bolje i kvalitetnije upravljati s vremenom.
● Imate li uzora?
Iskreno, i ne baš. Odavno sam shvatio kako je težnja za time da budem kao netko drugi ili da postignem nešto što je neka druga uspješna osoba nešto što nikako nije dugoročno održivo. Nitko ne uspijeva preko noći i nitko ne uspijeva na isti način, zato smatram da je bitno biti fokusiran na vlastiti napredak iz dana u dan. Kada bih morao birati, u mojoj branši Layne Norton je netko tko radi fantastičan posao i čiji rad itekako cijenim.

Svaki cilj prilagodite sebi

● Kako provodite slobodno vrijeme?
Nemam ga baš puno na raspolaganju, ali uvijek volim poslušati dobar podcast, pročitati dobru knjigu ili članak, otići na druženje s prijateljima ili malo odmoriti mozak na Playstationu. Sve ovisi o tome za što trenutno imam vremena.
Što biste poručili mladima kojima treba motivacija za bavljenje sportom?
Prije svega, da ih ne motiviraju drugi, nego da sami sebi budu najveća motivacija i podrška. Puno mladih ima tendenciju i želju da postignu identične rezultate kao njihov fitness idol ili najdraži sportaš, ali znajte da svaki cilj morate prilagoditi samima sebi te u njegovo ostvarivanje krenuti s velikim strpljenjem te pritom biti svjesni da neće sve uvijek ići onako kako ste planirali.
Što se sporta tiče, to je najbolji mogući oblik tjelesne aktivnosti za mlade. Ne postoji vježba u teretani ili oblik treninga koji može replicirati ono što donosi kolektivno bavljenje sportom. Unapređenje zdravlja, druženje s prijateljima, stvaranje novih ideja i taktika, učenje osjećaja pobjede i poraza i sl. te sve to osobi može pomoći da napreduje u svim životnim aspektima.