Rukomet je sport kojim se jako puno današnje djece i mladih bavi širom svijeta. Jedan je od najpopularnijih sportova u Hrvatskoj. Rukomet je ekipni sport i igra se s loptom. Natječu se dvije ekipe, svaka ima po 7 igrača. Cilj je zabiti što više golova i biti što bolji u obrani. Svaki igrač ima svoju poziciju u napadu. 

Pozicije u napadu:

GOLMAN,
LIJEVO KRILO, DESNO KRILO,
LIJEVI VANJSKI, SREDNJI VANJSKI, DESNI VANJSKI,
PIVOT

VRSTE OBRANA: pet jedan, šest nula, tri dva jedan i presing igra. 

Rukomet je također jedan od najopasnijih i najtežih sportova jer lako možeš stradati. U rukometu postoje Svjetsko prvenstvo i Europsko prvenstvo. Svake sezone se igra Liga prvaka i Liga prvakinja. Organiziraju se i razni turniri na kojim nekoliko ekipa igra, igraju jedne protiv druge i na kraju ekipa s najviše pobjeda osvaja prvo mjesto. 

Neki od najuspješnijih muških rukometaša su Mikkel Hansen i Domagoj Duvnjak. 

Mikkel Hansen (33): 98kg, igrač iz Danske, igra za rukometni klub PSG, lijevi vanjski 

Domagoj Duvnjak (32): hrvatski rukometni reprezentativac, igra za klub THW Kiel, igra na poziciji srednjeg vanjskog 

Neke od najuspješnijih ženskih rukometašica su Andrea Lekić i Kari Grimsbo 

Andrea Lekić (33): igračica iz Srbije, igra za ŽRK Budućnost Podgorica, srednji vanjski, osvojila nagradu za svjetsku igračicu IHF-a godine 

Kari Grimsbo (35): bivša norveška reprezentativka, od umirovljenja je trenerica vratara  

Igranje pod maskama     

Epidemiološka situacija u Španjolskoj je sve lošija, iz dana u dan. Jako puno sportskih utakmica je odgođeno, ali one koje nisu, dobile su dodatne mjere. 

Mislim da smo svi upoznati s rukometom, a u Španjolskoj se jedna utakmica odigrala s maskama. Svi igrači su uvijek testirani jednom ili dvaput tjedno i obvezno prije utakmice, a tek kad su došli u svlačionicu saznali su da moraju nositi maske sve do kraja utakmice. Utakmica se često prekidala jer su im pucale maske, nisu mogli disati pod njima i nisu ih mogli kontrolirati.  

U pokrajini Castilla y Leon odlučeno je da se sve vrste sporta u kojima dolazi do fizičkog kontakta moraju igrati s maskama. Maske su štetne za zdravlje igrača, ali nisu imali odabira nego nositi ih.  

CB Ademar je pobijedio 31:23, ali tu utakmicu će igrači pamtiti zauvijek. 

foto: Goal.com

autorica teksta:
Jelena Franjić

Categories: Porta urbis