Pročitajte drugi broj sportskog časopisa ZGombač

Školski sportski savez Grada Zagreba predstavlja drugi broj online časopisa “ZGombač”. U drugom broju možete pročitati: intervju s braćom Sinković, kako je bilo na Odmorku, rezultate predstavnika Grada Zagreba na završnici Državnih prvenstava i još mnoštvo drugih tema.

Drugi broj online časopisa ZGombač pročitajte OVDJE
ZAŠTO IME ZGOMBAČ?

Malo je možda poznato da su se krajem 19. i početkom 20. stoljeća vježbališta, otvorena i zatvorena, nazivala gombaonama ili gombalištima, jer je gombanje bio tadašnji hrvatski naziv za tjelovježbu ili fiskulturu.
Tjelovježbom ili gombanjem, kako su to zvali stari Zagrepčani, u drugoj polovini 19. stoljeća bavilo se društvo pod nazivom Hrvatski sokol, a nakon što je 1874. godine tjelovježba uvedena kao obveza za sve učenike, Hrvatski je sokol 1883. godine izgradio posebnu dvoranu sa svim potrebnim spravama i u potpunosti preuzeo organizaciju vježbanja učenika. Uz to se doba veže i ime oca hrvatskog sporta, Franje Bučara, hrvatskog povjesničara i sportskog djelatnika koji
je bio pokretač uvođenja mnogih sportskih disciplina kod nas, od gimnastike i skijanja do hokeja na ledu i ostalih loptačkih sportova. Nagrađen je brojnim domaćim i stranim priznanjima, 1909. je izabran za prvog predsjednika Hrvatskog športskog saveza, a bio je član Međunarodnog olimpijskog odbora od 1920. do 1946. godine.
Po njemu je nazvana i Državna nagrada za sport, najviše priznanje koje Republika Hrvatska dodjeljuje za iznimna postignuća i doprinos od osobitog značenja za razvoj sporta.