Naš 3. b upoznao se s lastavicama i obilježio njihov dan

tekst: Ana Ključević-Kurdija

U 3. b razredu 20. ožujka obilježen je Međunarodni dan ptica lastavica koji se inače obilježava svake godine 19. ožujka. To je dan kad se slavi njihov povratak s juga koji nagovješćuje početak proljeća. Učenici su kroz različite filmove i podatke iz enciklopedija saznali zanimljivosti o lastavicama. Vagali su različite predmete te uspoređivali s masom lastavice. Zaključili su kako lastavica teži kao jedna kemijska olovka. Prosječnu duljinu lastavice uspoređivali su sa stvarima iz svoje školske torbe te uvidjeli kako je lastavica dugačka kao prosječna školska pernica. Ptice lastavice su simbol vječne ljubavi jer sa svojim parom provedu cijeli život. Učenici su se najviše iznenadili činjenicom da se lastavice gotovo niti ne kreću kopnom jer imaju kratke i slabe noge. Unatoč tome, izvrsni su letači te se čak hrane i piju vodu dok lete. Nakon upoznavanja s ovom pticom, vjesnicom proljeća, učenici su ju opisivali te se nakon opisa zabavili izradom lastavice od papira.

Lastavica je ptica selica. Ona je divlja životinja.

Njezina je glava okrugla. Na njenoj glavi nalaze se male, crne oči i trokutasti kljun. Tijelo joj je prekriveno perijem. Pera su joj crna i bijela, a vrat smećkaste boje. Tijelo joj je dugo 20 centimetara. Teži od 17 do 20 grama. Noge su joj kratke, slabašne i crne. Zato rijetko hoda po kopnu.

Htjela bih da ostanu na mome tavanu jer su zanimljive.

Josipa Antić

3. b

Lastavica je ptica selica.

Glava joj je okrugla, a oči male i smeđe. Kljun joj je mali i crni. Crne je i bijele boje. Noge su joj tako male da jedva može hodati. Lastavica se uglavnom ugnijezdi ispod krova. Može je se prepoznati po repu.

Volio bih da mi se lastavica doseli pod moj krov i da postanemo prijatelji.

Tomislav Strunjak

3. b