Teška vremena, prijatelju moj...

 U prvo smo se vrijeme (barem neki) razveselili nastavi na daljinu. Je li nam se baš sve svidjelo?

priredio: A. Petrić (5. a)

fotografije: Pixabay.com, FreeVector.com

Teška su vremena, prijatelju… Puno je teže sada u ovoj pandemiji nama školarcima, ali i svima ostalima. Nadam se da će sve ovo uskoro proći i uskoro postati samo jedno sjećanje.

Počelo je tako jednostavno. Uvjeravali su nas da svega ovoga ne bi bilo da netko u Kini nije pojeo šišmiša. Ipak, sve se toliko proširilo da izgleda kao da nikad neće na staro. Došlo je od Kine do Hrvatske. Svaki dan kada trebamo ići u školu, moramo nositi maske. Dogodi se da nekada netko zaboravi masku, pa se dogodi da se u nekim školama učenici moraju vraćati doma. Još jedna obaveza za sve nas. Svaki dan imati masku blizu sebe. No, barem nismo stalno online kao neke države i škole. Na početku pandemije sam se veselio nastavi na daljinu jer je bila nešto novo za sve nas, no brzo su mi počeli nedostajati prijatelji iz školskih klupa. Prvi put smo online bili u drugom polugodištu školske godine 2019./2020. i nakon prvih nekoliko dana moje početno veselje je nestalo. Bilo je to puno teže nego što sa mmislio. Sada sam pet irazred i većinom smo u školi uživo, na svu sreću. Nadam se da sljedeće godine nećemo niti jednom otići na online nastavu i da će pandemija biti gotova.

Kad se samo sjetim koliko smo svi iščekivali 2020. godinu, ali je ispala baš grozna. Ne samo da je zavladala korona, bilo je i drugih loših stvari. Naprimjer, potres! Kada se dogodio potres u Zagrebu mislio sam da je to bio neki veliki kamion ili avion pokraj moje kuće. Nikad tako nešto nisam osjetio. Pričekao sam par sekundi da prestane, ali ništa od toga. Kad se samo sjetim! Otišao sam s kata kuće u prizemlje i stao ispred vrata. U ožujku sam osjetio prvi potres, a na kraju godine još nekoliko njih u Petrinji. Kao da nam nije bilo dosta. Ako sam ikada ranije pomislio da mi je neka godina bila puna preokreta i loših stvari, 2020. me razuvjerila i odnijela pobjedu. Nadam se da neće sići s tog neslavnog pobjedničkog trona. Ipak, ima nešto i dobroga u svemu tome – naučili smo hrpu novih stvari, od toga da se potres ne može predvidjeti do toga kako se zaštititi u slučaju pandemije. Ne tako lijepih, ali što se može.

Drago mi je da je barem zasad prošlo razdoblje puno šokova za sve nas. Veselim se novim vremenima i godinama koje su pred nama i mislim da nam nakon ovog svega može biti samo bolje. Uvjeren sam i da hoće!