Posjet Karlovcu

7. lipnja 2024.

Učenici 5. razreda  Osnovne škole Ivanja Reka imali su priliku sudjelovati u uzbudljivoj terenskoj nastavi u Karlovcu. Ovo jedinstveno iskustvo obuhvatilo je bogat edukativni program koji je spojio povijest, znanost i prirodne ljepote.

Polazak i Dolazak

Polazak je bio ispred škole u 7.30 sati, a povratak predviđen oko 18.00 sati. Putovanje je započelo panoramskom vožnjom kroz Karlovac, grad smješten na dinarskom rubu Panonske nizine. Grad je osnovan kao tvrđava radi zaštite od turskih osvajanja i izgrađen je po zamisli idealnog renesansnog grada u obliku šesterokrake zvijezde.

Aquatika – Slatkovodni akvarij

Prva stanica bio je jedini slatkovodni akvarij u Hrvatskoj – Aquatika. Uz stručno vodstvo, učenici su razgledali 25 akvarija koji sadrže 100 vrsta riba, uključujući 40 endemskih vrsta i 5.000 jedinki. Izložbeni postav akvarija prikazuje floru i faunu hrvatskih rijeka, njihovih ekosustava, geološke prošlosti te tradicijske kulture i povijesti porječja četiriju karlovačkih rijeka. Posebno su ih oduševili prikazi krških rijeka i njihove bioraznolikosti.

Nikola Tesla Experience Center

Sljedeća destinacija bio je Nikola Tesla Experience Center, posvećen jednom od najvećih znanstvenika svih vremena. Učenici su kroz osam tematskih cjelina imali priliku upoznati Teslin život i rad, te razvijati vlastitu kreativnost. Eksponati su bili interaktivni, omogućujući učenicima da osjete Tesline izume putem ilustracija, animacija, filmova i misaonih igara.

 Ručak i šetnja Gradom

Nakon posjeta Tesla centru, učenici su uživali u ukusnom ručku u restoranu. Nakon ručka uslijedila je šetnja gradom Karlovcem, gdje su imali priliku vidjeti ljepote i kulturno-povijesne znamenitosti grada.

 Stari Grad Dubovac

Posljednja točka na itineraru bio je Stari grad Dubovac. Uz stručno vodstvo, učenici su razgledali dvorac iz 13. stoljeća, posjetili stalnu izložbu u Branič kuli koja prikazuje pet vremenskih razdoblja: arheologiju, romaniku, gotiku, renesansu i barok. Ovaj dio posjeta pružio im je uvid u bogatu povijest i arhitekturu ovog impozantnog dvorca.

Terenska nastava u Karlovcu bila je izuzetno poučna i zabavna. Učenici su stekli nova znanja o prirodi, znanosti i povijesti, a istovremeno su uživali u zajedničkom druženju i novim iskustvima. Ovo putovanje svakako će ostati urezano u njihovo sjećanje kao jedan od vrhunaca školske godine.