Svjetski dan osoba s Downovim sindromom u 2. a

autorica teksta: Irena Mihaljević | objava: Ivan Kapović | objavljeno: 23. ožujka 2022.

Dana 21. ožujka 2022. učenici 2. a razreda pod Satom razrednika razgovarali su te saznali nešto novo o kromosomima, podršci, različitosti, prihvaćanju… Zašto? Jer toga dana obilježavamo Svjetski dan osoba s Downovim sindromom.

Je li vam se ikad dogodilo da ste obuli različite čarape? Nama je… a danas smo to učinili i namjerno. Čarapice su šarene i vesele. Kao i sva djeca… kao i djeca s Down sindromom! Pročitali smo kako ljudi s Downovim sindromom često ne mogu upariti čarape koje oblače sami. Dali smo im podršku i našim obuvanjem različitih čarapa.

Prekrasne riječi koje su dio statusa Udruge za sindrom Down-Zagreb nas su ostavile bez riječi. Tekst nas poziva na podršku svima koji boluju od Downovog sindroma. Pitali smo se: Što nas čini sličnima? Što nas čini različitima? Smatramo li drugačije pogrešnim? Kako se odnosimo prema drugima?

Nas su ove riječi potaknule na to da poštujemo razlike među nama. Možda će i vas…

"Postoje neka djeca. Ona se rode, znaš, s malo drugačijim kromosomima. Zapravo, samo s jednim. Dvadeset prvim. Ništa posebno. Jedan manje - više. Ali pazi, nemaju oni zato manje, kako kažu neki. Više imaju. Dobiju dobrotu, kakvu ja ne nosim u svojim prsima. Dobiju iskrenost, kakvu ja ne poznajem u svojoj glavi. Nose ogromnu ljubav. Osjećajnost. Predivnost. I znaš što? Nisu oni drugačiji. Mi smo. Jer ne kužimo život. Jer smo svojom glupošću blokirani. Jer ne gledamo srcem, nego rangiramo prema kojekavim normama. Mi smo, kad ti kažem. Mi smo zakinuti. A oni? Oni su čisti blagoslov."
Ivana Klarić