Škola u prirodi za naše trećaše

autorica teksta: Ivona Borović | objava: Ivan Kapović | objavljeno: 22. ožujka 2022.

U srcu Parka prirode Medvednica, na visini od 955 m nadmorske visine, na hrptu Malo Sljeme smjestio se Dom Crvenog križa Grada Zagreba. Dom je sagrađen 1932. i služio je kao đačko izletište, oporavilište i ljetovalište sa šumskom školom. Dom je 1984. prvi put rekonstruiran i prilagođen tadašnjim standardima za boravak djece, nastavu i zabavu. 2007. godine drugi put je dograđen prema suvremenim standardima. Prostorni standard Doma i njegova opremljenost jamče ugodan i siguran boravak učenika i učitelja, a nastavna sredstva, kao i sva audiovizualna pomagala kojima Dom raspolaže nude mogućnost provođenja redovne nastave, ali i izvannastavnih aktivnosti po najvišim europskim standardima u obrazovanju.

Učenici trećeg razreda naše škole bili su od utorka, 15. 2. 2022., do petka, 18. 2. 2022. u Školi u prirodi u Domu Crvenog križa na Sljemenu. Ovo je bila prva Škola u prirodi naše Škole i drago nam je da je sve odlično prošlo!

U Školi u prirodi sudjelovalo je 30 učenika s učiteljicama Ivonom Borović, Sarom Busijom i Martinom Peček.

Jedna od uloga Škole u prirodi je osigurati povoljne uvjete za zdrav život te aktivirati učenike na snalaženje u novoj sredini i to pretežno na otvorenim prostorima. Stoga, odmah nakon dolaska, učenici su uživali u kratkoj šetnji Medvednicom te prigodnim sportskim igrama na otvorenom. Poslijepodne su na zanimljivom predavanju naučili ponešto o biljnom i životinjskom svijetu Medvednice. Navečer su uživali u „kinu“; gledali su animirani film.

Svaki dan počeo je jutarnjom gimnastikom, mjerenjem atmosferskih prilika i spremanjem soba. Nakon doručka održavali smo nastavu, a zatim sudjelovali na vrlo zanimljivim i poučnim predavanjima pa su tako u srijedu slušali predavanje policajaca iz Policijske uprave zagrebačke. Poslijepodne je uslijedila kratka šetnja do Rudnika Zrinskih. U rudniku su učenici slušali predavanje o izvlačenju ruda iz rudnika. Naravno, posebno ih je veselio večernji program; Supertalent u kojem su sudjelovali svi učenici.

U četvrtak su slušali predavanje Hrvatske gorske službe spašavanja, koje je bilo veoma duhovito i edukativno. Poslijepodne ih je čekala malo duža šetnja; posjetili smo Kapelicu Majke Božje Sljemenske Kraljice Hrvata, gdje su učenici naučili ponešto o toj kapelici.

Naša uzbudljiva priča brzo je došla kraju. U petak, nakon predavanja Civilne zaštite na kojem smo upoznali načine pomaganja u različitim situacijama te vidjeli kako psi tragači traže ljude kojima treba pomoć, krenuli smo kući.

Učenici su svakodnevno aktivno sudjelovali na nastavi, kako u unutarnjim prostorima Doma Crvenoga križa, tako i vani, u prirodi. Na nastavi su povezivali naučene sadržaje s iskustvom, a kako smo se proveli i što smo sve radili možete vidjeti  u fotogaleriji.