Učenici 3. a i 3. b razreda sa svojim su učiteljicama posjetili najslađu tvornicu u Zagrebu.
Kako im je bilo i što su sve naučili, pročitajte u dječjim sastavcima.

Dana 28. 11. 2022. posjetili smo tvornicu Kraš u kojoj radi moja mama. Kada smo došli,
smjestili su nas u dvoranu gdje smo gledali kratki filmić i slušali prezentaciju kako je nastao i od kuda je kakaovac. Zatim smo dobili čokoladicu Životinjsko carstvo. Naučili smo da prije otvaranja treba pogledati rok trajanja na omotu čokolade. Nakon toga smo probali tekuću masu koja je meni bila jako gorka. Zatim smo dobili jednokratne kape i krenuli smo u obilazak, Najprije smo bili u toploj zoni gdje su bili spremnici sa tekućom čokoladom i traka po kojoj si išli kalupi (moja mama kaže forme) po kojima se oblikuje čokolada. Zatim su te forme s tekućom čokoladom po traci ušle u frižider na hlađenje. Došli smo u hladnu zonu gdje su bili strojevi koji pakiraju oblikovanu hladnu čokoladu. Probali smo svježu čokoladu “Životinjsko carstvo”. Zatim smo se vratili u dvoranu gdje smo mogli pitati ako nas još nešto zanima. Dobili smo slatki paket. Brzo mi je prošlo vrijeme provedeno u Krašu.
Bilo mi je jako lijepo i dobro sam se provela.

Lucija Rusan, 3. a

Naučili smo što je kakaovac i gdje raste, koji se slatkiši tamo rade i kako se radi u tri smjene. Mogli smo isprobati jedan posao koji se tamo radi, a to je kušanje čokolade prije nego što se pušta u prodaju. Najviše mi se svidjelo što smo jeli puno čokolade.
Tomislava Slivar, 3. a

U Krašu postoje tri tvornice: tvornica keksa, tvornica čokolade i tvornica bombona. Saznao sam da kakaovac ne raste u Europi i kako je najstariji proizvod Kraša upravo čokolada. U Krašu se proizvod Bajadera. Dali su nam da probamo svježe Životinjsko carstvo. Svidjelo mi se u Krašu.
Lino Stjepan Selak, 3. a

Danas smo išli upoznati gdje se proizvodi nama najdraža slastica-čokolada. Krenuli smo autobusom u našu pustolovinu. Sjedio sam s najboljim prijateljem Andrejom. Došli smo u tvornicu i iznenadila me njena veličina. Gledali smo zanimljivu prezentaciju kako se proizvodi čokolada. Nakon toga krenuli smo u obilazak tvornice. Probavali smo čokoladu Životinjsko carstvo, bila je jako ukusna. Vratili smo se u dvoranu i postavljali pitanja. Svidio mi se naš obilazak i raduje me što će uskoro doći novi proizvodi od čokolade.
Tomislav Strunjak, 3. b

Danas sam bio u Tvornici Kraš. U 9 sati smo krenuli iz škole autobusom. U paru sam bio sa Sarom. Mislio sam da ćemo se dugo voziti, ali smo brzo stigli. Ispred tvornice smo malo čekali. Teta Ivana učila nas je kako se radi čokolada. Iznenadio me kakaovac. Mislio sam da je kakaovac list, ali je to jajasti plod. Opipali smo kakaovac. Bio je suh i kvrgav. Išli smo u pogon gdje se radi čokolada. Svidjelo mi se kako čokolade brzo idu po pokretnoj traci. Probali smo svježe napravljene čokoladice. Bile su mi ukusne. Na odlasku su nam podijelili paketić Kraševih proizvoda. Htio bih da se avantura ponovi, no da idemo u tvornicu bombona.
Mihael Pustahija, 3. b

U ponedjeljak 28. studenog 2022. s razredom i učiteljicom sam išao u tvornicu Kraš. Ajme, kako sam bio uzbuđen! Išli smo s 3.a. U autobusu sam sjedio s prijateljicom Josipom i baš sam uživao jer smo pjevali iz srca. Očekivao sam gužvu, ali smo jako brzo stigli. Kada smo došli, prvo smo išli u dvoranu. Svi smo mislili da će u dvorani biti jako dosadno, ali zapravo nije. Tamo smo naučili povijest čokolade. Također smo mogli opipati pravi kakaovac. Mislio sam da je kakao neka sasvim bezvezna stvar, ali sam se prevario jer ima svoju veliku povijest. Naučio sam da plod kakaovca ima oko četrdesetak zrnaca. Tim zrncima treba da se osuše 3 do 9 dana. Nakon dvorane išli smo u meni najzanimljiviji dio, dio sa strojevima. Tamo smo vidjeli kako se proizvodi, hladi i pakira čokolada. Vratili smo se u dvoranu u kojoj smo mogli pitati štogod nas je zanimalo. Bilo je puno pitanja, a kada smo završili slijedilo je iznenađenje. Svatko od nas dobio je paketić u kojem su bili Kraševi proizvodi. Bilo mi je jako lijepo i baš sam uživao.
Ivan Gagula, 3. b