INTERVJU S RAVNATELJEM OŠ IVANJA REKA

Željko Burcar:
„Ravnatelj je kao dirigent
vrhunskog simfonijskog orkestra”

razgovarali: Juro Ćužić i Vanja Čanković

Od rujna 2020. godine Osnovnom školom Ivanja Reka rukovodi ravnatelj dr. sc. Željko Burcar. Doktor je znanosti s više od trideset godina iskustva rada u osnovnim i srednjim školama, fakultetima i izdavačkim kućama. U njegovoj biografiji posebno se ističe rad na brojnim projektima vezanim za područje kineziologije i pedagogije, ali i menadžmenta neprofitnih organizacija. Profesionalni život našega ravnatelja krasi stalno ulaganje truda u podizanje kvalitete i unaprjeđenje funkcioniranja sustava školstva, ne samo s mjesta učitelja, već i s pozicije rukovoditelja organizacija. Šest je godina bio ravnatelj OŠ Frana Krste Frankopana, a dvije godine bio je ravnatelj OŠ Lauder Lea Deutsch u Zagrebu. U razgovoru za školski list Porta urbis otkrio nam je kako izgleda radni dan ravnatelja, nedostaje li mu rad s učenicima, tko su mu uzori i gdje vidi školu za deset godina.

Kako izgleda jedan radni dan ravnatelja škole?
Zanimljiv je to posao. Brinete da pedesetak vrhunskih stručnjaka ima sve potrebno za poučavanje. Od jutra organiziranje, sastanci, dogovori, praćenje rada, nabave, ugovori, odluke, planiranja, vrednovanja, rješavanje zamjena, pisanje dopisa, praćenje zakona, učenje… Kraj radnog dana. Ha, ha. Odgovor na e-mail roditelja u 21:15.

Koja je, po Vama, razlika između rada u OŠ Frana Krste Frankopana i u OŠ Ivanja Reka?
Između ravnateljskog posla tamo i u Ivanjoj Reci, nema je. Razlika je u radu učitelja i ravnatelja. Velika razlika.

Virtualna nastava svima nam je nešto novo, vjerujemo da je isto i s ravnateljske pozicije. Koji su Vaši utisci i dojmovi o virtualnoj nastavi?
Virtualna nastava nije ništa novo u svijetu. Već nekoliko desetljeća postoje studiji online. Ravnatelj se uključi u Teams i sudjeluje, ništa posebno. Jedino što su za vrijeme takve nastave škole prazne, a škola bez učenika nije škola.

Nedostaje li Vam rad s učenicima u nastavi?
Jako.

Gdje vidite našu školu za deset godina?
Nažalost, vidim je sve više online. Trebat će uložiti veliki napor da škola ostane mjesto susreta učenika i učitelja jer u školi se događa ljudski susret, događa se razvoj znanja, vještina, sposobnosti, osobina, stavova i uvjerenja. Događa se druženje, prijateljstvo, ljubav…

Je li ovo Vaš posao iz snova? Ako nije, koji je?
Moj posao iz snova je poučavanje. Biti ravnatelj je kao biti dirigent vrhunskog simfonijskog orkestra. Uživam u svom poslu i pokušat ću doprinijeti napretku svih u školi. Kada to više neće biti tako, ponovno ću poučavati.

Kakva iskustva imate nakon godine rada u OŠ Ivanja Reka? Smatrate li ravnateljski posao teškim?
Iskustva u školi su mi lijepa, pozitivna. Novi ljudi, novi suradnici, novi izazovi. Bio bi težak da ga ne volim. Nije poanta raditi posao koji voliš, nego zavoljeti posao koji radiš.

Mnogi od nas imaju svoje uzore tijekom školovanja. Možete li nam otkriti tko je bio Vaš uzor tijekom obrazovanja?
Teško mi je sada reći. U raznim dijelovima života imao sam razne uzore. Mislim da su mi najveći uzori bili otac i majka.

Biste li htjeli nešto promijeniti/poboljšati u našoj školi u narednom razdoblju?
Naravno, na tome radim. Mislio sam da će biti lakše, ali ovako je izazov veći.

Želite li za kraj nešto poručiti učenicima naše škole?
Pročitajte prvu poslanicu Korinćanima 13 i proučite je.