Poštovani roditelji,

podsjećamo da je Republika Hrvatska 30.7.2022. stupanjem na snagu izmjena i dopuna Zakona o sigurnosti prometa na cestama podrobnije regulirala status vožnje na električnom automobilu i tako se pridružila velikom broju europskih zemalja koji su već imali normativna rješenja za električne romobile i  njihove vozače. Od početka 2023. godine temeljem izmjena Zakona o sigurnosti prometa na cestama uveden je termin – osobna prijevozna sredstva. Upravo u kategoriju osobnih prijevoznih sredstava ulaze monocikli i romobili s električnim pogonom. Zakonom propisane karakteristike osobnog prijevoznog sredstva u bitnome se odnose na to da ona ne mogu razviti brzinu veću od  25 km/h. Ako imaju električni motor, snaga mu može biti do 0,6 kilovata, ako je u pitanju drugi motor, radni obujam ne smije biti veći od 25 kubičnih centimetara. Električni romobili koji ne spadaju u kategoriju osobnih prijevoznih sredstava – oni koji voze brže od 25 kilometra na sat – moraju biti homologirani i registrirani.

Dobna granica za upravljanje osobnim prijevoznim sredstvom u koje se ubraja i električni romobil je 14 godina.

Vozači osobnih prijevoznih sredstava na glavi moraju nositi zaštitnu kacigu za vrijeme vožnje (kazna 30,00 eura), a na osobnom prijevoznom sredstvu smije se prevoziti samo osoba koja upravlja tim vozilom. Vozači osobnih prijevoznih sredstava su dužni noću i danju, u slučaju smanjene vidljivosti, biti označeni reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom odjećom ili drugom reflektirajućom oznakom (kazna 30,00 eura).  Uz to, od prvog sumraka do potpunog svanuća (noću), a i danju u slučaju smanjene vidljivosti, na osobnom prijevoznom sredstvu mora biti upaljeno jedno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i jedno crveno svjetlo na stražnjoj strani (kazna 60 eura).

Vozilom se ne smije upravljati koristeći slušalice u ili na oba uha čime bi se umanjila mogućnost reagiranja i sigurnog upravljanja vozilom. U slučaju kršenja propisane obveze, propisana je novčana kazna u iznosu od 30,00 eura. Upozoriti valja i na parkiranje takvih osobnih prijevoznih sredstava. Nije dozvoljeno „posijati ih, nasloniti“ gdje vam na um padne ili vam se učini zgodnim. Osobno prijevozno sredstvo ne smije se ostaviti bez nadzora na prometnim površinama za kretanje vozila i pješaka, osim na za to posebno uređenim i označenim mjestima (kazna 130,00 eura).

Biciklisti moraju nositi reflektirajući prsluk ili neku reflektirajuću materiju kad voze po mraku i moraju imati svjetla. Kad prelaze preko pješačkog, ne trebaju sići s bicikla isključivo u slučaju kad postoji biciklistička staza. Ako ne siđu s bicikla, a radi  se o klasičnome prijelazu, riskiraju kaznu. Kacigu na biciklu moraju nositi vozači bicikla mlađi od 16 godina, u suprotnom im slijedi kazna. 

Categories: Obavijesti