Učenici Osnovne škole Ivanja Reka u petak, 11. listopada su se okupili u školi kako bi svečanom priredbom zajedno sa svojim učiteljima obilježili Dan kruha i pokazali zahvalnost za sve plodove zemlje. U programu su sudjelovali učenici dramskih skupina nižih razreda s igrokazima, školski zbor s pjesmama te učenice šestoga i sedmoga razreda s recitacijama prigodnih pjesama Dragutina Tadijanovića i Nikole Milićevića koje slave ovu iznimno vrijednu namirnicu koja je u svakodnevnom jelovniku prisutna već tisućama godina.

Nakon priredbe učenici i djelatnici škole uputili su se u školsku kuhinju kako bi u ime zajedništva objedovali svježi kruh koji je ispekla školska kuharica. Slatka i slana peciva brzo su nestajala s pladnjeva.

Zanimljivosti o kruhu

Kruh spada među najstarije pripremanu hranu na svijetu. Pravi se od raznih vrsta mljevenih žitarica uz dodatak masnoće, slatkih ili slanih namaza, sjemenki ili nekih drugih dodatka.  Smatra  se  da su  Egipćani  napravili prvi  kruh  i  to  od  pšenice  i ječma  koji  je  potom pečen  u  žeravici.  Čak je i grčki filozof Platon zamišljao idealnu državu u kojoj bi svi stanovnici dočekali zdravu starost hraneći se kruhom od cjelovitog zrna. Bijeli  kruh  je  kroz  povijest  uglavnom  bio  statusni  simbol  i  predstavljao  viši  društveni standard. Crni  kruh  je  stoljećima  smatran  hranom sirotinje, robova i kažnjenika, a danas je najčešći odabir osoba koje se brinu o svom zdravlju i žele uspostaviti uravnoteženu prehranu. Neodoljivi mirisi svježeg kruha i toplih peciva prate nas u kojem god smjeru krenuli.

Galerija

[smartslider3 slider=4]