Učenici 4.a i 4.b razreda posjetili su 11. listopada 2023. 4. Policijsku postaju Maksimir gdje su sudjelovali na preventivnom programu Mogu ako hoću- “MAH-1”.

Program Mogu ako hoću –„MAH-1“ je preventivna akcija Ministarstva unutarnjih poslova kojem je cilj upoznavanje
učenika s policijskim službenicima koji brinu o sigurnosti u zajednici, posebno upoznavanje svoga kontakt-policajca u
gradskoj četvrti u kojoj obitavaju i kako bi ih se potaknulo na razmišljanje o samozaštitnom ponašanju.

Pojedini učenici napisali su svoje dojmove:

Lorena Lojina

Progam Mogu, ako hoću je program upoznavanja učenika sa načinom radom policije. Posjetili smo IV. policijsku postaju u Zagrebu.

Čim smo stigli, dočekala su nas dva policajca koja su nam pokazala prostorije. Jedna od tih prostorija im služi za pomoć ljudima putem telefonskog poziva. Tada im mogu reći neku informaciju, savjet ili pomoći. Druga prostorije je bila prostor za ispitivanje.

Tamo policija zadržava ljude koji su počinili neko kazneno djelo ili radi nekog drugog ispitivanja. (Poslije ih puste ili ostave u pritvoru.)

Predstavili su nam dva predavanja. Prvo je bilo o štetnosti droga, alkohola i cigareta.

Zabranjeno je sve to prodavati djeci do 18 godina. Alkohol se ne smije konzumirati u školi, parkovima, trgovima,…U prvom igrokazu su glumila dva učenika i ja. Pokazali smo učenicima kako grupa stara između 18-20 godina prodaje drogu i što se može dogoditi ako se sve to konzumira. Policajac i jedna djevojčica su nam pokazali kako ti netko može ponuditi drogu i kako reći NE!!!

U policijskoj stanici sam probala nositi: policijsku kacigu, štit, policijsku palicu, a sve to služi za njihovu zaštiti od nasilnih ljudi.

Bilo mi je jako lijepo.

Mihael Stanić

   Danas su 4.a i 4. b razred posjetili IV. policijsku postaju.

   Kada smo ušli u policijsku postaju, prvo su upoznali šefa smjene, Zatim smo otišli u prostoriju u kojoj smo slušali predavanje Mogu ako hoću. Razgovarali smo o tome kako drogi odmah moramo reći NE ako nam je netko ponudi. Pričali smo kako je droga jako opasna i da možemo postati ovisni o njoj te da se možemo razboljeti ako se drogiramo.

Saznao sam da veliki postotak nesreća izazovu ljudi koji automobil voze pijani.  Policajac nam je rekao da se cigarete i alkohol ne smiju prodavati maloljetnicima jer mogu postati ovisni. Na kraju su nam policajci pokazali opremu policajca prometnika i mnogih drugih vrsta policajaca. Vidjeli smo bicikl kojim policija ide na nedostupna mjesta (autu).

   U policijskoj postaji mi je bilo zanimljivo jer sam naučio puno bitnih stvari koje će mi poslužiti u životu. Slijedit ću njihove savjete kako ne bih upropastio svoj život.