U listopadu obilježavamo Mjesec školskih knjižnica. Tema za 2021. godinu je Bajke i narodne predaje iz svih kutova svijeta. U školskoj knjižnici  održao se prvi susret učenika Čitateljskog kluba. Tim susretom obilježili smo Mjesec školskih knjižnica. Učenici su pročitali nekoliko  Hrvatskih narodnih bajki te uz pomoć knjižničarke raspravili o važnosti narodne predaje, elementima bajke i osjećajima nakon pročitanog. Usporedili smo pročitano sa već znanim bajkama.

Mjesec hrvatske knjige, manifestacija posvećena knjizi i čitanju, također nas prati u listopadu. Obilježava se od 15. listopada do 15. studenog.   U fokus ovogodišnje manifestacije stavljeni su hrvatski autori odnosno hrvatska knjiga, pa tema glasi Hrvatski autori u Godini čitanja, a moto Ajmo hrvati se s knjigom!

Tako su Mali knjižničari imali svoj prvi susret u školskoj knjižnici. Učenici su pozorno slušali bajku koju im je pričala knjižničarka: Proždrlica (Hrvatske narodne bajke). Tijekom čitanja dobro smo se nasmijali, pojašnjavali nepoznate riječi, govorili o iskustvu iz vlastitog života koje bi mogli povezati sa priočitanom bajkom. Nakon čitanja i razgovora, učenici su nacrtali temu iz bajke. Tim susretom Malih knjižničara obilježili smo Mjesec hrvatske knjige.

Kako su ove dvije manifestacije još u tijeku, očekujemo još mnogo aktovnosti kojima ćemo obilježiti i doprinjeti svojim aktivnostima u školskoj knjižnici.

 

Iva Ćalić, školska knjižničarka