Unutar Osnovne škole Ivanja Reka formirana je medijska grupa sastavljena od učenika šestih i osmih razreda koja će uz pomoć učitelja Ivana Kapovića proizvoditi i uređivati digitalne školske sadržaje.

Pojava društvenih mreža i komunikacijskih kanala na internetu drastično je promijenila oblik ljudske komunikacije jer su oni u današnjem svijetu postali dio svakodnevne komunikacije, čime su preuzeli vrlo važnu ulogu u životima svih ljudi, a posebno mladih. Iz rada s učenicima utvrđeno je da učenici najčešće prate različite blogere i njihove YouTube kanale, a vrlo često kreatori takvih sadržaja nemaju odgovornosti prema informacijama koje plasiraju.

Kroz rad u ovoj skupini učenici će osvijestiti koliko su mediji zapravo moćni, koliko utječu na naše živote i koliko je važno da o medijskim sadržajima kritički razmišljaju i ne dozvole da ih mediji manipuliraju. Učenici će pisati o događajima u školi, medijskim manipulacijama, problemima sigurnosti na internetu i brojnim drugim temama.

Članovi medijske grupe bavit će se, osim kreativnog stvaralaštva, utjecajem reklama na djecu, različitim oblicima nasilja na internetu te ovisnošću o računalu, a uz to će drugim korisnicima davati i preporuke za knjige, filmove i druge medijske sadržaje koje smatraju vrijednima. Učit će kako napisati vijest i izvještaj, korigirati pogreške, raspravljati o radu medija u Hrvatskoj i izlaziti na teren te dobivati vrijedne savjete medijskih stručnjaka. Svoje slobodno vrijeme učenici će tako upotpuniti kreativnim radom, naučiti rukovati sredstvima medija i sudjelovati u fazama nastajanja medijskih sadržaja.

Cilj je da tako razviju vještine medijske pismenosti koje su preduvjet za odgovorno građanstvo u digitalnom svijetu. Vrlo je važno da djeca u ovom društvu sama pišu, da sami budu novinari, a ne samo pasivni konzumenti medijskih sadržaja. Na taj način naša medijska skupina imat će priliku razvijati znanja, vještine, stavove i kritičko mišljenje te razumijevati medijske poruke što je preduvjet za odgovorno građanstvo u modernom društvu.