Mali knjižničari u Hrvatskom narodnom kazalištu i Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu


Mali knjižničari posjetili su u petak 10. svibnja dvije važne ustanove u kulturi:

Hrvatsko narodno kazalište i Nacionalnu i sveučilišnu knjižnicu u Zagrebu.

U Hrvatskom narodnom kazalištu saznali smo kada je i zašto kazalište izgrađeno, kako izgleda pozornica, gdje se “skriva” orkestar i šta se sve nalazi ispod scene kazališta. Naučili smo koje sve uloge u kazalištu postoje osim glumaca, opernih pjevača i baletnih plesača te koje sve ansamble Hrvatsko narodno kazalište nudi građanstvu.

Hodali smo tajnim prolazima i vidjeli garderobe, dijelove scene, osoblje koje se brine da svaki detalj bude pripremljen. Imali smo čast slušati kako se operni pjevači pripremaju na generalnoj probi pred operu, kako se balerine i baletani zagrijavaju prije plesa. HNK je velika zgrada sa nekoliko katova pa smo vidjeli sva mjesta iz gledališta: parter, lože i balkone.

Na kraju, shvatili smo važnost kazališta i nacionalni karakter Hrvatskog narodnog kazališta. 

Nakon obilaska HNK uputili smo se tramvajem prema Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici. 

Tamo nas je dočekala knjižničarka Ana-Marija Tkalčić koja nam je pripremila kratko uvodno predavanje o osnivanju i izgradnji NSK te koliko je  važna ustanova za kulturu, znanost i obrazovanje u  Hrvatskoj.

Također, kako bi shvatili da se 3.5 milijuna svezaka knjiga nalazi u njoj knjižničarka nam je prvo pokazala spremište knjiga, lift za knjige kojim se dopremaju do čitaonica svih katova u knjižnici, način spremanja knjiga u spremištu da se zauzme manje mjesta zajedno sa pokretnim policama.

Nakon obilaska čitaonica po katovima krenuli smo posjetiti muzičku zbirku u kojoj smo imali predavanje o sadržaju, važnosti i načinu korištenja muzičke zbirke.

Kada smo završili obilazak Nacionalne i sveučilišne knjižnice, krenuli smo prema školi puni dojmova.