Jutarnje adventske čajanke u Ivanjoj Reci

Svako jutro tijekom adventa, nakon ranojutarnje zornice, učenici koji pohađaju predmet Katolički vjeronauk sudjeluju u školskom druženju uz čaj i kekse sa svojom vjeroučiteljicom Ivanom Rako. Na jutarnjim adventskim čajankama učenici uz opušteni razgovor ulaze u školski dan ispunjen raznim obavezama. Tijekom adventskih druženja, s toplim čajem i slasnim keksima na stolu, učenici razmjenjuju brojna iskustva, razvijaju sliku o sebi i razgovaraju o tradiciji i običajima koje njeguju zajedno sa svojim obiteljima i prijateljima.

Na taj način naši učenici iz vlastitog interesa razvijaju znanja, vještine i stavove koji ih pripremaju i osposobljavaju za poštivanje vrijednosti, vjerovanja, normi, običaja i rituala koji se izgrađuju tijekom vremena u školskoj zajednici. Škola tako potiče osobni i socijalni razvoj učenika u okružju podržavajuće atmosfere u kojoj učenici mogu slobodno doživljavati nova iskustva u prostoru u kojem se školuju i provode svoje učeničke dane. Osjećaj povezanosti i pripadnosti zajednici i školi važan je zaštitni čimbenik razvoja, a učenici su na taj način usredotočeniji i motiviraniji za rad u danu koji je pred njima.

Naposljetku, izgradnja vlastite učeničke svijesti i slike o sebi samome i osobnim sposobnostima koje i svima drugima mogu biti poticajne, nemjerljiv su doprinos za buđenje samopoštovanja i povjerenja u vlastite mogućnosti i sposobnosti pojedinca.