Mama, budi zdrava!

Naša se škola uključila u projekt “Mama, budi zdrava – ružičasti listopad”.

S ciljem promicanja Nacionalnih programa za rano otkrivanje raka i poticanja žena na brigu o zdravlju udruga SVE za NJU je osmislila je projekt i provela ga prvi put 2017. Tijekom proteklih 6 godina projekt se provodi u osnovnim i srednjim školama i vrtićima širom Hrvatske pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja te uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.

Projekt je nagrađen 2017. na javnom pozivu „Komunikacijska podrška društveno korisnim programima udruga“ Ureda za udruge Vlade RH i izabran je među tri najbolja projekta civilnog društva za 2018. od strane stručnog ocjenjivačkog suda Hrvatske udruge za odnose s javnošću. Na konferenciji IEEPO 2021. proglašen najboljim projektom od prezentiranih, a 2022. godine nagrađen prestižnom nagradom EU Health Award koju dodjeljuje Europska komisija u kategoriji prevencije raka za 2021.

Projekt se provodi pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja i uz podršku Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo i Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje.  Dobitnik je nagrade Europske komisije EU Health Award u kategoriji prevencije. Cilj je potaknuti žena na brigu o zdravlju i redovite kontrolne preglede jer rano otkriveni rak je pretpostavka za izlječenje.

Svi učenici/ce naše škole su odnijeli mamama letak s porukom da pročitaju savjete i brinu o svome zdravlju. Isto tako, i tate imaju poruku jer počinje mjesec muškog zdravlja, s porukom da mame i tate paze jedno na drugo i budu oboje zdravi.