Dani hrvatskoga jezika

autor teksta: Ivan Kapović | objavljeno: 24. ožujka 2022.

Svake godine od 11. do 17. ožujka obilježavaju se Dani hrvatskoga jezika u spomen na Deklaraciju o nazivu i položaju hrvatskoga književnog jezika izdanu 1967. godine. Učenici OŠ Ivanja Reka obilježili su Dane hrvatskoga jezika uočavajući na hodnicima škole najčešće pravopisne i gramatičke pogreške u hrvatskom jeziku.

Deklaracija o nazivu i položaju hrvatskog književnog jezika naziv je dokumenta objavljenog 1967. godine. U tom dokumentu hrvatski jezikoslovci izražavaju nezadovoljstvo objavljenim rječnicima i pravopisima u kojima se jezik, u skladu s Novosadskim dogovorom iz 1954. godine, nazivao srpskohrvatskim ili hrvatskosrpskim te se nastojalo postići da Hrvati govore jezik koji će biti tek lokalna varijanta srpskog jezika. U Deklaraciji, koju je potpisalo 18 kulturnih i znanstvenih ustanova u Hrvatskoj, iznijeli su svoje negativne stavove o Novosadskom dogovoru. Odlučujuću ulogu u nastanku Deklaracije imala je Matica hrvatska. Objavljivanje teksta Deklaracije izazvalo je oštru reakciju jugoslavenskih komunističkih vlasti, a mnogi njezini potpisnici bili su sankcionirani i onemogućivani u svojemu radu.

Svrha obilježavanja Dana hrvatskoga jezika u školi jest napraviti stepenicu u podizanju svijesti učenika da očuvanje hrvatskog jezika, nacionalnog i kulturnog identiteta ovisi o nama, o tome koliku važnost pridajemo njegovanju i poznavanju našeg jezika. 

Učenik 8. b razreda Niko Josipović napravio je zanimljive kvizove u kojima možete provjeriti svoje poznavanje hrvatskoga jezika.

IJE/JE
POČ. SLOVO
ZAMJENICE
GRAMATIKA
PRAVOPIS 1
PRAVOPIS 2
PRAVOPIS 3