Na predbožićnom susretu održanom 5. prosinca učenici su nakon pročitane bajke H. C. Andersena „Djevojčica sa šibicama“ i kratke priče F. M. Dostojevskoga „Dječak s Kristom kiti božićno drvce“ razgovarali o pravom smislu Božića i temeljnim ljudskim vrijednostima koje u svakodnevnom životu prečesto zaboravljamo.

Prošlo je više od 153 godina od kada je Fjodor Mihajlovič Dostojevski napisao svoju božićnu priču. Vremena su letjela i mijenjala se, ali ova priča ima što reći i čovjeku današnjice. Priča je to koja u našim srcima unosi tugu, ali i sije sjeme obzirnosti, nade, vjere… Priča je to o životu malih, siromašnih i odbačenih i mjestu gdje će oni uživati vječnu sreću.

Bajka Hansa Christiana Andersena Djevojčica sa šibicama objavljena je prije 177 godina. Radnja bajke “Djevojčica za šibicama” smještena je u 19. stoljeće i vjerojatno je jedna od najtužnijih priča proizašla iz pera Hansa Christiana Andersena. Autor nam je njome htio dati do znanja da razmislimo o svom životu i o onome što nam je bitno. U trenucima kada su svi zaokupljeni novogodišnjom proslavom, malena djevojčica umire sama, promrzla i gladna na pločniku.