Naši učenici posjetili su Hrvatski sabor i Gradsku skupštinu Grada Zagreba

Učenici koji pohađaju izvannastavnu aktivnost ZAG – Zajednica aktivnih građana u pratnji voditelja aktivnosti, Fanike Jurić i Ivana Kapovića i u pratnji učiteljice Maje Vulić, posjetili su Hrvatski sabor i Gradsku skupštinu Grada Zagreba. 

Gradska skupština Grada Zagreba

U sklopu posjeta Gradskoj skupštini, učenike i profesore dočekala je Suzana Kelemen iz stručne službe te ustanove, u čijoj su pratnji učenici prošetali zgradom i vidjeli prostore u kojima je održano nekoliko značajnih zasjedanja Hrvatskog sabora. Na prijedlog Ivana pl. Kukuljevića, 23. listopada 1847. godine, upravo u ovoj zgradi hrvatski jezik proglašen je službenim jezikom. Godine 1848. godine zasjedao je i prvi hrvatski Narodni sabor pod predsjedanjem bana Josipa Jelačića. Učenicima je objašnjeno da su u vrlo važnoj zgradu u kojoj se trenutno nalazi Gradska skupština Grada Zagreba, drugo po veličini zastupničko tijelo u Republici Hrvatskoj. Saznali su da se na sjednicama koje se ovdje održavaju, u prosjeku, jedanput mjesečno, ondje, u toj zgradi donose gradski zakoni. Odluke donosi 51 zastupnik koji se biraju na lokalnim izborima svake četiri godine. 

Hrvatski sabor

Tijekom posjeta susjedne zgrade na Markovom trgu, povijesnom hrvatskom trgu, učenici su se upoznali s povijesti Sabora i parlamentarnoga ustrojstva, razgledali su i obišli saborske prostorije te sobu za sastanke. Hrvatski sabor je predstavničko tijelo građana i nositelj zakonodavne vlasti u Republici Hrvatskoj. Ima najmanje 100, a najviše 160 zastupnika koji se, na temelju općeg i jednakoga biračkog prava, biraju neposredno tajnim glasovanjem. Zastupnici se u Hrvatski sabor biraju na vrijeme od četiri godine, nemaju obvezujući mandat i imaju zastupnički imunitet. Za naše učenike ovo je bilo vrlo zanimljivo, poučno i zabavno iskustvo.