Nakon dva uspješno provedena natječaja za izradu učeničkih radova – videonajava književnog djela po izboru, na koje se odazvao velik broj škola i učenika iz svih krajeva Hrvatske s više od pet stotina prijava, Ministarstvo kulture i medija u skladu s Akcijskim planom Nacionalne strategije poticanja čitanja objavljuje novi Javni poziv osnovnim i srednjim školama za videonajave knjiga – učeničke radove.

Ovim Pozivom doprinosi se ponajprije razvoju čitalačke pismenosti djece i mladih te se daje poticaj na aktivno i kritičko čitanje kao temeljni cilj Nacionalne strategije.

Osnovne i srednje škole pozivaju se da prijave učeničke radove elektroničkim putem, slanjem popunjene online prijavnice te ustupanjem poveznice na videorad objavljen na javno dostupnom mrežnom servisu (Vimeo, YouTube i sl.) uz dostavljenu lozinku (ako je potrebna) i bez ograničenja mogućnosti pregleda kako bi članovi prosudbenog povjerenstva mogli nesmetano prosuditi radove.

Dvije su zasebne kategorije poziva: učenici osnovnih škola i učenici srednjih škola natječu se s videonajavom u trajanju od maksimalno 2 minute. Broj videoradova koje škola može prijaviti nije ograničen.

Ministarstvo kulture i medija nagradit će razrede iz kojeg dolazi nagrađeni učenik ili skupina učenika izletom s kulturno-umjetničkim programom prema dogovoru sa školom.

Prijave na temelju ovog Poziva mogu se podnositi od 24. siječnja 2023. godine do 3. travnja 2023. godine.

Više: https://min-kulture.gov.hr/?id=23421