Nakon prošlogodišnjeg likovnog natječaja A1 Hrvatska  „Ovo je gigaBEEtna pčela!“, i ove godine je pokrenut zanimljiv edukacijsko-likovni natječaj za vrtiće i osnovne škole.

S novom sezonom projekta posvećenog našim gigaBEEtnim pčelicama, A1 Hrvatska od svih zainteresiranih traži da pokažu svoju kreativnost u izradi GigaBEEtnog Bontona i pošalju svoje najkreativnije likovne radove. Javnost će glasovanjem na stranici izabrati one najbolje, a mi ćemo ih nagraditi nagradama.

Što je GigaBEEtni Bonton?

Bonton nam je svima poznata stvar – pravilnik lijepog ponašanja koji nam daje savjete kako u svakodnevnim situacijama biti pristojan i dobar prema drugima. S ovim natječajem želimo motivirati najmlađe da se i sami okušaju u izradi vlastitog bontona, s primjerima lijepog ponašanja koji sami žele izdvojiti kao najbitnije. No, također ni ne želimo skroz obične bontone, već bismo željeli da im je glavna tematika vezana uz naše najdraže male susjede – pčelice!

Pristup izradi ovog bontona zamišljen je kao grupni rad cijelog razreda ili vrtićke grupe, kroz koji bi savjete iz bontona poput „Kada dolazite u goste, uvijek ponesite mali znak pažnje“ ili „Iz dizala, busa ili tramvaja prvo izlazi onaj tko je bliže vratima“ oslikali ilustracijama pčelica koje se nalaze u tim situacijama. Naravno, primjeri dobrog ponašanja mogu biti vezani uz savjete za online komunikaciju, poput „Iako smo anonimni, na internetu trebamo biti pristojni kao i tijekom komunikacije licem u lice“. Za navedene primjere ilustracija može prikazivati pčelu koja dolazi u posjet košnici/kućici druge pčele i donosi joj mali poklon, pčelice koje stoje pred vratima javnog prijevoza ili pčelice koja surfa internetom te na ilustracije dodati tekst savjeta koji se prenosi.

Kako bi vaš bonton bio kompletan, očekujemo da složite do 12 primjera/stranica lijepog ponašanja ilustrirana kroz pčelice. Vizualni prikaz nalazi se u privitku.

Tijek natječaja

Natječaj započinje dana 18.9.2023. te je od tada moguće poslati grupne radove napravljene od strane vrtićke ili osnovnoškolske djece za sudjelovanje na natječaju. Grupne likovne radove, u bilo kojoj tehnici, rađene u vodoravnom A4 formatu, na maksimalno 12 stranica, moguće je poslati u formatu fotografije (JPEG, JPG, PDF ili PNG formatu) ili kao skenirani dokument na adresu elektroničke pošte komunikacije@a1.hr zaključno do 2.10.2023. godine do 23:59.

Dana 4.10.2023. godine na službenoj web stranici https://gigabeetno.a1.hr/ započet će glasovanje za najbolje grupne likovne radove koje traje do 18.10.2023. godine do 23:59. Glasovanje je dostupno svima koji pristupe navedenoj web stranici i upišu svoju e-mail adresu. Dobitnici su vrtićke skupine ili razredni odjeli koji za svoje grupne radove skupi najviše glasova. Dobitnici će bit objavljeni do 20.10.2023. na web stranici projekta i obaviješteni putem navedenih kontakata nakon provjere zaprimljenih glasova.

Nagrade

Osim prilika za interaktivno učenje o bontonu i podizanje svijesti o važnosti očuvanja pčela, koje očekuju sve natjecatelje, oni najbolji osvojit će i korisne nagrade: kućicu za pčele, pročišćivač zraka, radionicu s prof. Nikolom Kezićem (ukoliko je lokacija van Zagreba, radionica će se održati online), 30 goody bagova, tiskanje pobjedničkog GigaBEEtnog Bontona u dogovorenom broju kopija (ovisno o veličini vrtićke skupine/razrednog odjeljenja), objavljivanje digitalizirane verzije pobjedničkog GigaBEEtnog Bontona na web stranici GigaBEEtno projekta.