Svjetski dan čitanja naglas

1. a

Učenici 1. a razreda posjetili su 3. veljače 2022. godine školsku knjižnicu i sudjelovali u obilježavanju Svjetskog dana čitanja naglas. Učenici su sjeli u krug, a školska knjižničarka je započela temu igrom koja potiče maštu. Igra se zove “Krug priče” i započela je prvom  rečenicom “Bila jednom davno…”.  Na kraju kruga, kad su svi učenici dodali svoju rečenicu, imali smo zajedničku priču koju smo naravno, pričali naglas: Priča o kravi Točkici.

Nakon toga, učenici su se ohrabrili čitati kratke zagonetke iz knjige “Pogodi, pogodi” autora Borisa Nazanskkya. Svi su sudjelovali u čitanju naglas.

2. a

Učenici 2.a razreda Svjetski dan čitanja naglas obilježili su kroz čitanje knjige Mali princ autora Antoine de Saint-Exupéry. Školska knjižničarka je započela čitanje, učenici su nastavili. Na kraju su učenici kroz crtež izabrali dio priče koji ih se najviše dojmio.

Dana 2. veljače 2022. obilježavamo Svjetski dan čitanja naglas.
Svjetski dan čitanja naglas obilježava se od 2010. godine, a nastao je na inicijativu Svjetske organizacije LitWorld.

Svjetska organizacija LitWorld, u slobodnom prijevodu Pričosvijet, utemeljena je 2007., nakon što je Pam Allyn, poznata pedagoginja s područja opismenjavanja posjetila Kiberu, izrazito siromašno područje Nairobija u Keniji. Tamo je upoznala djecu koja su imala želju naučiti čitati i pisati te pričati svoje priče, ali su njihove želje nailazile na mnoštvo takoreći nepremostivih prepreka. Nakon povratka u New York pokrenula je s grupom istomišljenika novi pokret koji je zagovarao pravo na pismenost za sve ljude kao jedno od osnovnih ljudskih prava. Pri tom osnovna pismenost nije glavni cilj. Osnovna pismenost je alat za širenje životnih priča koje mogu pridonijeti društvenim promjenama i razvoju. Od svojeg osnutka LitWorld je djelovao lokalno i globalno. Zato su 2010. Pokrenuta dva programa: LitClubs – Klubovi priča i World Reading Aloud Day – Svjetski dan čitanja naglas.

Čitanje naglas razvija vještinu slušanja, obogaćuje rječnik, razvija razumijevanje za društvene probleme i čimbenik je budućeg uspješnog razvoja djeteta. Čitajmo djeci naglas gdje god i kad god stignemo čime podržavamo i nacionalnu kampanju “Čitaj mi!”.

Svjetski dan čitanja naglas trebao bi pokazati svijetu kako pravo na čitanje i pisanje pripada svima. Djeca i odrasli širom svijeta, slaveći moć riječi kreiraju društvo koje će omogućiti svakom, baš svakom djetetu pravo na obrazovanje te pristup knjigama i tehnologiji. 

Izvor: https://mvinfo.hr/clanak/obiljezite-svjetski-dana-citanja-naglas