Šestaši na predstavi 'Ako kažeš, gotov si!'

objava: Ivan Kapović | tekst: Maja Vulić

Učenici 6. a i 6. b razreda u pratnji razrednica Ivane Rako, Maje Vulić i školske pedagoginje Ivane Jancetić, 3. svibnja 2022. sudjelovali su na kazališnoj predstavi “Ako kažeš, gotov si!” u kojoj se mladim gledateljima približavaju poteškoće, muke i nesigurnosti tinejdžera koje su često prisutne tijekom školovanja.

Predstava uključuje četiri ispovijesti žrtava bullyinga postavljene u okvir pomaknutog realityja pod vodstvom Majstora ceremonije, utjelovljenja ultimativnog bullyja. Protagonisti su prepoznatljiva lica iz školskih klupa. Ena je zbog kožne bolesti i poruge kolega prisiljena stalno mijenjati škole. Senzibilni Tomica razbija stereotip o tome da dečki nikad ne plaču. Bela ljubav i ostvarenje pronalazi u kiši lajkova. Nika mrzi top liste i pribojava se da će završiti na dnu školskog hranidbenog lanca. A tu je i čitav niz manjih i većih uloga u koje uskaču glumci, iskušavajući se u pozicijama bullyja i žrtava.

Školska arena ove predstave satkana je od klikova, lajkova, klipova, emoticona i ekrana kao zrcala u kojemu se ogledavaju izvođači i gledatelji. 

“Ako kažeš, gotov si!” upućuje mladima da je važno pronaći svoj glas i progovoriti o osjetljivim temama jer se jedino na taj način može stvarati bolje društvo.