Dijete i pas: posjet i edukacija u našoj školi

Kao nastavak projekta Daj šapi glas učenike 1.a, 1.b, 2.b i 3. a razreda posjetila je edukatorica Petra i njen pas Puma iz skloništa za nezbrinute životinje Dumovec. Posjeti su trajali od 20. do 22. svibnja: prvo su Puma i edukatorica Petra posjetili Osnovnu školu Ivanja Reka, zatim područnu školu Resik. Program koji se provodio naziva se Dijete i pas.

Program Dijete i pas provodi se u dječjim vrtićima, osnovnim školama i Knjižnicama Grada Zagreba. Dio svake radionice je i susret s edukacijskim psom Pumom, koja je uvijek strpljiva s djecom i pomaže im da razviju suosjećanje i pravilan pristup životinjama. Program je prilagođen uzrastu pa tako najmlađi uče o pravilnoj brizi o psima uz pomoć slika i predmeta iz Pumine čarobne vreće, a školarci se upoznaju s radom našeg skloništa, udomljavanjem i odgovornim vlasništvom gledajući edukacijski video te prezentacije. Radionice su zabavne, dinamične i zanimljive.

Kroz igru, video i druženje sa Pumom, djeca uče kako se brinuti o psu, što mu sve treba u životu, razliku između dobrog i lošeg za životinje te kako pravilno prići nepoznatom psu.

Izvor: http://www.azilzagreb.com/Edukacija 5.6.2024.

Kako je posjet doživio 2.b razred

U ponedjeljak, 22. svibnja 2024., Područnu školu Resnik – 1b i 2.b razred, posjetila je edukatorica Petra, kako bi održala predavanje na temu napuštenih pasa, brige o psima i udomljavanja.

Cilj predavanja bio je educirati djecu o važnosti odgovornog vlasništva pasa,
načinima pomoći napuštenim psima i postupcima udomljavanja. Petra je započela predavanje uvodom u problematiku napuštenih pasa, objašnjavajući razloge zbog kojih psi završavaju na ulici i važnost udomljavanja umjesto kupnje pasa.

Djeca su s velikim interesom slušala o izazovima s kojima se susreću napušteni psi, kao i o radu skloništa za životinje i udruga koje brinu o njima

.
Nakon teorijskog dijela, uslijedio je interaktivni dio u kojem su djeca imala priliku sudjelovati u kvizu.

Kviz je bio osmišljen kako bi se provjerilo njihovo razumijevanje teme i kako bi ih se potaknulo na razmišljanje o odgovornom vlasništvu pasa. Djeca su pokazala zavidno znanje, a Petra ih je nagradila simboličnim poklonima za sudjelovanje.


Vrhunac posjeta bio je dolazak psa pomoćnika po imenu Puma. Petra je, uz Puminu pomoć, demonstrirala djeci kako se pravilno upoznati s nepoznatim psima.

Naučili su osnovne korake prilaska psu, prepoznavanje psećih signala i kako pružiti ruku na miran i siguran način. Puma je strpljivo sudjelovala u svim demonstracijama, pokazujući djeci koliko su psi, uz pravilnu brigu i postupanje, prijateljski nastrojeni i vjerni pratitelji.

Djeca su bila oduševljena Puminim prisustvom i aktivno su sudjelovala u svim vježbama.


Na kraju posjeta, Petra je istaknula važnost stalne edukacije o životinjama i zamolila djecu da podijele stečeno znanje sa svojim obiteljima i prijateljima.

Posjet edukatorice Petre Područnoj školi Resnik bio je izuzetno uspješan, ispunjen korisnim informacijama i praktičnim vještinama koje će djeca moći koristiti u svakodnevnom životu.

Ovakvi programi ne samo da educiraju najmlađe, već i promiču svijest o odgovornosti prema životinjama u cijeloj zajednici.