Noć muzeja 2022.

Dana 28. siječnja 2022. održala se sedamnaesta po redu Noć muzeja; manifestacija koja je započela 2005. godine s nekolicinom zagrebačkih muzeja koja je tijekom proteklih godina prerasla u najznačajniju manifestaciju hrvatskih muzeja.

Ove godine, tema je bila “Između stvarnog i digitalnog”.  Mnogi muzeji u Hrvatskoj, zbog potresa i koronavirusa morali su zatvoriti svoja vrata te ponuditi digitalne izložbe svojih muzejskih zbirki. 

Program Noći muzeja bio je bogat, a neke digitalne (virtualne izložbe) stignete pogledati tijekom cijele godine.

Školska knjižničarka je s učenicima 1. a i 3. a razreda koji pohađaju izvannastavnu aktivnost Mali knjižničari radila istraživanje na temu muzeja. Učenici su na računalu istraživali:

  • Što je muzej?
  • Koje vrste muzeja postoje?
  • Koja je uloga muzeja?
  • Istraži muzeje u Hrvatskoj
  • Istraži muzeje u svijetu

Rezultati istraživanja su prezentirani u obliku edukativnog plakata. 

Također, učenicima razredne nastave od 1. do 4. razreda školska je knjižničarka prezentirala manifestaciju Noć muzeja  u učionicama. Učenici su razgovarali o svojim iskustvima i tko je bio u kojem muzeju. Posjetili smo nekoliko virtualnih muzeja u Hrvatskoj i svijetu. Zanimljivo je iskustvo bilo, “preletjeti” svjetskim muzejima iz svoje učionice.

Najveće zanimanje izazvala je “Zagrebačka mumija” iz Arheološkog muzeja u Zagrebu. Učenici su rekli kako bi rado vidjeli tu mumiju u živo.

Na kraju su učenici dobili zadatak. U tijeku je stvaranje “Digitalnog školskog muzeja”. Učenici trebaju razgovarati s roditeljima o tome, koji predmet iz obitelji ili obiteljske kuće bi bio dovoljno star i vrijedan da može stajati u muzeju. Taj predmet treba fotografirati ili nacrtati te predati školskoj knjižničarki do 10. veljače 2022. Nadamo se da će i naš muzej imati bogate primjere predmeta iz zavičajne povijesti.

Zagrebačka mumija, Arheološki muzej u Zagrebu