Stop nasilju!

Obilježili smo Dan ružičastih majica

Mali knjižničari iz 4. a razreda zajedno sa školskom knjižničarkom istražili su kako je i zašto nastao Dan ružičastih majica. Zajedno smo napravili informativni plakat te naposljetku razgovarali o tome kako je važno govoriti o temama vršnjačkog nasilja i boriti se protiv bilo kojeg oblika nasilja među djecom.

U mnogim zemljama u svijetu Dan ružičastih majica obilježava se posljednje srijede u veljači, s ciljem podizanja svjesnosti o važnosti preventivnoga djelovanja protiv nasilja među djecom. Time se ujedno potiče prihvaćanje i poštovanje različitosti, te razvoj pozitivnih odnosa i suradnje među djecom i mladima. <br>
Sabor je 2017. godine izglasao Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima koji će se održavati svake zadnje srijede u veljači.

Danas, 23. veljače je Dan ružičastih majica, odnosno Dan borbe protiv vršnjačkog zlostavljanja koji se obilježava diljem svijeta.

Sve je počelo 2007. godine kada su srednjoškolca u gradu Berwick u Kanadi vršnjaci maltretirali jer je u školu došao u ružičastoj majici. Nekoliko dana kasnije, njegovi prijatelji organizirali su prosvjed. David Shepherd i Travis Price također su došli u školu u ružičastim majicama, kupili su ih još 50-ak i dijelili drugim mladićima.

– Shvatio sam da dvoje ljudi može smisliti nešto, provesti to i napraviti čuda – rekao je tada 17-godišnji Travis.

Kada su podijelili sve majice svojim kolegama, naišao je i maltretirani mladić.

– Izgledao je kao da mu je pao teret s leđa. Nasilnici se više nisu pojavljivali – rekao je Travis.

Akcija je vrlo brzo postala globalna. Dan borbe protiv vršnjačkog nasilja obilježava se zadnje srijede u veljači, a obilježava se u školama i drugim institucijama.