Posjet 1.a i 3.a skloništu Dumovec

Učenici 1.a i 3.a razreda posjetili su sklonište za napuštene životinje Dumovec u utorak 7. svibnja 2024. Učenike su pratile učiteljice Ivona Borović, Ivana Jozić Kalemušić i knjižničarka Ive Ćalić. Dio je to ovogodišnjeg projekta Daj šapi glas– projekt brige za napuštene životinje, tj. senzibilizacije učenika i lokalne zajednice za brigu prema napuštenim životinjama.

Kako nam je Dumovec blizu, putovali smo javnim prijevozom. U skloništu Dumovec dočekala nas je edukatorica Petra koja nam objasnila kako funkcionira rad skloništa, koliko imaju životinja (najviše pasa) te na koji način ćemo obilaziti sklonište.

Prvo smo obišli boksove s psima koji čekaju udomljavanje- svaki od njih je imao svoju osobnu kartu na boksu na kojoj su osnovne informacije o psu: dob, spol, datum rođenja, datum dolaska u sklonište i zdravstveni podaci.

Nakon toga uslijedio je odlazak u veterinarsku ambulantu gdje su učenici imali vidjeti postupak udomljavanja i pripreme psa za udomitelja. Tijekom našeg posjeta jedna je gospođa donijela napušteno štene psa te ga je odlučila sama udomiti.

Veterinar je pregledao psa, napravio procjenu starosti prema zubalu te psa cijepio protiv zaraznih bolesti, dao mu je tabletu protiv parazita i ampulu na vrat za krpelje i buhe. Naravno, neizostavni dio bio je čipiranje po kojem veterinari imaju podatke o životinji i njenim podatcima: o vlasniku, adresi, cijepljenju i slično.

Nakon ambulante slijedio je obilazak prostorija u kojima se čuvaju ozlijeđene mačke. To je razveselilo naše učenike jer su mogli maziti mačke.

Najviše radosti izazvao je boks s malim štencima koji su se najviše radovali našim učenicima. Svaki pas iz skloništa Dumovec ima svoju priču i čeka svoj zauvijek dom.

Nadamo se da smo ovim posjetom uspjeli potaknuti u učenicima želju za udomljavanjem napuštenih pasa, osvijestiti probleme s kojima se susreću udruge i skloništa, potaknuti učenike da budu odgovorni prema svojim kućnim ljubimcima.