Trenska nastava: Speleon i Plitvička jezera

Učenici 6. i 7. razreda naše škole posjetili su 5. listopada 2023. Speleon: centar podzemne baštine  i Nacionalni park Plitvička jezera.

Putem smo vidjeli “Male Plitvice”  odnosno Rastoke, zatim smo posjetili Speleon, novi centar podzemne baštine koji je nastao u neposrednoj blizini  Baraćevih špilja.

Velebni Speleon objekt je kružnog oblika koji se prostire se na čak 1200 m², od toga je 850m² namijenjeno za izložbu stalnog postava koji prezentira prirodnu i kulturnu baštinu područja kroz četiri teme – speleologija, geologija, arheologija i paleontologija.

Baraćeve špilje dobro su poznato nalazište brojnih ostataka životinja iz ledenog doba, i do sada su posjetitelji u Gornjoj Baraćevoj špilji imali priliku vidjeti ostatke špiljskog medvjeda koji dočaravaju mjesto na kojem je ova pleistocenska zvijer upravo i pronađena.  No sve do danas nisu mogli vidjeti kako su sve te životinje izgledale doista.                                                          U atriju Speleona nalazi se odgovor na ovo pitanje jer tamo posjetitelje čekaju hiperrealistične replike egzotičnih životinja koje više ne nastanjuju ova područja, ali su na njima obitavali u vrijeme ledenog doba.                                                                                      U Speleonu smo se tako susreli s vunastim nosorogom, špiljskim lavom, špiljskim medvjedom, vukom te hijenom.
Centar nas je izuzetno realistično vraća desetke tisuća godina unatrag jer u mraku podzemlja i mraku prošlosti pronađeni su brojni nalazi koji su sada po prvi puta ugledali svjetlo dana.

Kako nam je bilo, pogledajte u fotogaleriji.

U Nacionalni park Plitvička jezera stigli smo oko podneva.

Nacionalni park Plitvička jezera najstariji je hrvatski nacionalni park. Poznat je po veličanstvenim sedrenim slapištima koja stvaraju bistra jezera u stalnom biodinamičkom procesu stvaranja i rasta sedre. Kao posljedica tog procesa nastao je niz od 16 stepenasto poredanih većih jezera i nekoliko manjih, koja su najslikovitiji dio ovog Parka. 
U Parku je registriran velik broj različitih biljnih vrsta. U bogatoj fauni posebno mjesto zauzimaju najveće europske zvijeri: smeđi medvjed, vuk i ris. Zbog jedinstvenosti, prirodne ljepote i vrijednosti nacionalnog parka UNESCO je Plitvička jezera 1979. godine uvrstio na Popis svjetske prirodne baštine

Naši učenici su se vozili brodom preko preko najvećeg jezera Kozjak, šetali i uživali u ljepotama prirode i slapova koji se protežu uz stazu za posjetitelje. Na samom kraju obilaska učenici su  vidjeli najviši slap u Hrvatskoj:  Veliki slap ili Slap Plitvice,  visok 78 m do prvog jezerca u podnožju. Nakon ručka uputili smo se nazad svojoj školi.  

Kako nam je bilo, pogledajte u fotogaleriji.