Osmaši posjetili Vukovar

autor: Ivan Kapović | objava: 20. ožujka 2022. 

Početkom ožujka učenici osmih razreda Osnovne škole Ivanja Reka bili su na terenskoj nastavi u Vukovaru zajedno sa svojim razrednicima, Ivanom Pezić Agatić i Ivanom Kapovićem. Posjet učenika osmih razreda Vukovaru nacionalni je projekt u organizaciji Memorijalnog centra Domovinskog rata Vukovar. Cilj je projekta upoznati učenike s događanjima u Domovinskom ratu kroz predavanja te obilaske svih mjesta sjećanja vezanih za Domovinski rat, prenošenje poruke mira i prihvaćanja različitosti.

Učenici su posjetili i Memorijalno groblje Vukovar, najveću masovnu grobnicu u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Na tom mjestu danas je postavljeno 938 bijelih mramornih križeva u spomen na ekshumirana tijela 938 žrtava. Posjet se nastavio na Ovčari, bivšoj farmi poljoprivrednog kombinata VUPIK koja je nakon okupacije grada pretvorena u koncentracijski logor. Poslije pada Vukovara 18. studenog 1991., obični civili i ranjenici koji su se zatekli u vukovarskoj bolnici deportirani su na Ovčaru gdje su neki od njih kasnije smaknuti. Već 1992. godine posebni izaslanik Komisije za ljudska prava UN-a objavio je u svom izvješću kako je pronađeno točno mjesto masovne grobnice, ali ekshumacija nije bila moguća zbog okupacije toga područja pa su snage UNPROFOR-a čuvale masovnu grobnicu kako bi spriječile uklanjanje dokaza o jednoj od najvećih ljudskih tragedija u Europi nakon Drugog svjetskog rata. Posmrtni ostatci 200 odvedenih žrtva ekshumirani su tek u listopadu 1996. godine, nakon ustanovljenja UNTAES-a i demilitarizacije područja, kada je nadzor nad svim vojnim objektima u gradu preuzela prijelazna uprava UN-a.

Učenici su pogledali i kratki film o Vukovaru koji je prikazao grad neposredno nakon okupacije te razgledali obnovljenu crkvu sv. Filipa i Jakova. Osim toga, učenici su vidjeli i Trpinjsku cestu, mjesto na kojem su hrvatski branitelji uništavanjem tenkova usporili ulazak neprijatelju u grad te su posjetili obnovljeni vukovarski vodotoranj, simbol otpora na kojeg je tijekom Bitke za Vukovar palo više od 600 neprijateljskih projektila. Posjet obnovljenom i preuređenom Vodotornju oko kojega se nalazi memorijalno područje, započeo je memorijalnim stubama kojima se penje do memorijalne sobe do vidikovca, a sama staza simbolizira teški uspon Republike Hrvatske u borbi za slobodu i neovisnost.