Kino i TV kutak

Učenici naše škole promatraju svijet oko sebe, zabavljaju se i preporučuju korisne sadržaje te:

  • razvijaju kritički odnos prema raznovrsnim sadržajima kojima su svakodnevno izloženi
  • aktivno i kritički participiraju u “globalnom selu” i priključuju se modernom svijetu tako što postaju aktivni i misleći pojedinci

SERIJE

Stranger Things je znanstveno-fantastična televizijska serija čiji su kreatori braća Duffer, a koja se emitira na Netflixu.   Radnjom je smještena u izmišljeni gradić Hawkins u državi Indiana tijekom 80-ih godina 20. stoljeća, a prva sezona serije fokusirana je na istragu oko nestanka mladog dječaka te paranormalnih događaja.

Serija je smještena u prvu polovicu 80-ih godina 20. stoljeća da bi se na taj način stvorila posveta pop-kulturi tog vremena. Serija Stranger Things privukla je rekordan broj gledatelja, a također ima i veliku bazu obožavatelja.

Radnja prve sezone započinje u studenom 1983. godine kada stvorenje iz alternativne dimenzije otme 12-godišnjeg Willa Byersa. Njegova majka, Joyce, i gradski šerif Jim Hopper kreću u potragu za Willom. U isto vrijeme mlada djevojka psiho-kinetičkih sposobnosti imena Eleven bježi iz laboratorija i pomaže Willovim prijateljima Mikeu, Dustinu i Lucasu u potrazi za Willom.  

PRIJATELJI

foto: Profimedia

Prijatelji su američka humoristična serija koja se originalno emitirala na televizijskoj mreži NBC u razdoblju od 22. rujna 1994. do 6. svibnja 2004. godine. Glavni glumci serije su Jennifer Aniston, Courteney Cox, Lisa Kudrow, Matt LeBlanc, Matthew Perry i David Schwimmer. Oni glume šestero prijatelja koji žive u Manhattanu i serija je ustvari život svih njih zajedno. Serija ima čak deset sezona i niti jedna od njih nije dosadna, svaka je posebna na svoj način i pune su radnje. Danas seriju možete gledati na RTL-u 2, Netflixu, HBO GO-u i HBO MAX-u.

Serija je sveukupno skupila 62 nominacije za prestižnu televizijsku nagradu Emmy od čega je osvojila njih šest. Prijatelji su također osvojili i nagrade “American Comedy Award”, “GLAAD Media Award”, jedan Zlatni Globus, tri nagrade “Logie”, šest nagrada “People’s Choice”, jednu nagradu Sateliti jednu nagradu Ceha glumaca. Za svoju osmu sezonu 2002. godine serija je osvojila nagradu Emmy u kategoriji najbolje humoristične serije, a u istoj je kategoriji bila nominirana 1995., 1996., 1999., 2000. i 2003. godine. Premda su producenti Prijatelje smatrali “uobičajenom TV serijom”, brojni psiholozi su istraživali utjecaj serije tijekom njezinog trajanja. Frizura Jennifer Aniston nazvana je “The Rachel”, a kopirana je diljem svijeta.

Joeyjeva uzrečica “How you doin’?” postala je popularna fraza zapadnjačkog engleskog slenga, a često se koristila prilikom pozdrava. Serija je također utjecala i na engleski jezik općenito, a navika glumca Matthewa Perryja da rečenice često ostavi nezavršenima kako bi naglasio sarkazam također je imala veliki utjecaj na gledatelje. Nakon napada 11. rujna, gledanost serije skočila je za 17% u odnosu na prethodnu sezonu.

autor: Vanja Čanković (7. b)

COBRA KAI

Cobra Kai je američka (borilačka) umjetnost, koja je zapravo televizijska serija bazirana na Karate kid filmu. Uz dobru volju glumaca, serija je podignula titulu Karate kida. Serija govori životu dva finalista, 34 godine poslije natjecanja. Trenutačno ima snimljene dvije sezone, koje se uvijek svakom epizodom nadovezuju i filmsku scenu čine još napetijom. Uz pomoć Netflixa i YouTubea, serija se širi i diljem Europe. Serija govori o vršnjačkom nasilju, nakon čega se jedan od žrtava odluči suprotstaviti tome te se upisuje na sate karatea kod jednog od bivših finalista, gdje se on kroz njega opet prisjeća mladih dana te to odlučuje pretvoriti u veliko natjecanje s ovim drugim.

Time ne shvaćaju kako uspijevaju napraviti sveopći kaos u međusobnom odnosu između učenika. Od žrtava fizičkog nasilja dolaze do granice jednih od najstrašnijih učenika škole. Tako malo po malo sve dok se ne uspiju međusobno zamrziti i pretvoriti sve u međusobni sukob između dva dojoa koja vode bivši finalisti (Daniell i John). Završetak druge sezone govori o školskoj tuči između svih učenika srednje škole, nakon čega jedan od glavnih glumaca (Miguel), završi u bolnici boreći se za život, u neznanju hoće li se uopće probuditi do kraja dana. Ove godine snima se i treća sezona, a trebala bi se snimati sve do pete. Nikad ne možete znati, što će se dogoditi sljedeće.

autor: Ivan Buljan (7. b)

FILMOVI