Ured UNICEF-a za Hrvatsku u suradnji s Ministarstvom vanjskih i europskih poslova Republike Hrvatske ove je godine objavio natječaj u kojem su djeca i mladi bili pozvani na sudjelovanje u inicijativi u kojoj imaju priliku pomoći da glas djece i mladih čuju predstavnici Europske unije. Prvi je put na jednom takvom natječaju sudjelovao i učenik naše škole, Juro Ćužić iz 6. b razreda koji je svojom prijavom dospio do same završnice natječaja. Iako unatoč odličnoj prijavi Juro nije postao ambasador, naš učenik iskreno je impresionirao svojom motivacijom za sudjelovanje i nastavit će suradnju s UNICEF-om na novim projektima koji su vezani za bolju budućnost djece i mladih.

Svatko tko poznaje Juru zna da je riječ o velikom ljubitelju sporta, a jedan od njegovih najdražih nogometnih trenera je Slaven Bilić koji je ujedno UNICEF-ov ambasador dobre volje i sudionik brojnih akcija koje promiču prava djece u svijetu novih medija, kao i zaštitu djece od nasilja. Istih problema svjestan je i Juro.

U našoj školi na nastavi često spominjemo kako svako dijete mora imati mogućnost slobodno iznijeti svoje mišljenje, naravno uz čvrste argumente i bez sputavanja drugih. Mladi su danas prepušteni raznim utjecajima vanjskog svijeta pa su jako ranjivi i nezaštićeni. Smatram da je sloboda govora i izražavanja jedno od temeljnih prava i vrlo je bitna mladim osobama. Ipak, ta sloboda ne smije se nikada pretvoriti u maltretiranje i omalovažavanje svih onih koji su drukčiji od nas“, rekao je Juro.

Čestitamo Juri na uloženom trudu!