10. lipnja 2022. godine učenici 3. i 4. razreda u pratnji svojih učiteljica uputili su se na
terensku nastavu u Veliki Grđevac i Agroturizam Vinia. Izlet je započeo kišno i hladno, ali kako to uvijek biva, nakon kiše dođe sunce. Učenici su u Veliki Grđevac stigli oko 10 sati.
Najprije su se uputili u razgledavanje spomen sobe Mati Lovraku i Osnovne škole Mate
Lovraka. Nakon zanimljivog obilaska učenici su svoj izlet nastavili vožnjom vlakićem do vlaka i mlina iz poznatih filmova Vlak u snijegu i Družba Pere Kvržice nastalih prema istoimenim romanima Mate Lovraka.
Učenici su razgledali vlak i mlin. Upoznali su se s predmetima koje su ljudi nekada koristili poput ručnog miksera, starog glačala na žar, bućkalice za proizvodnju maslaca, posuđa, pomagala za pranje rublja i slično. Učenici su razgledali mlin i poslušali edukativno predavanje o načinu na koji se proizvodilo brašno u mlinu.
Nakon razgleda, učenici i učitelji uputili su se u edukativnu šetnju i upoznavanje malog dijela Poučne staze prijatelja prirode. Nažalost, staza je u rekonstrukciji pa nismo mogli detaljno razgledati sve planirano, ali to nas nije omelo.
Nakon završetka posjete Kulturno- umjetničkom centru Mato Lovrak uputili smo se autobusima prema Agroturizmu Vinia. Dočekao nas je ljubazni domaćin i animatorice.
Učenici i učitelji su ručali i nakon ručka uživali u razgledu staje s konjima, igri na otvorenom,
igri na igralištu, plesnom natjecanju u prostoru za zabave namijenjenom djeci, stolnom
nogometu i još puno zabavnih igara.
Umorni, ali sretni uputili smo se prema Ivanoj Reci i Resniku i sretno stigli u
poslijepodnevnim satima.