Maturalno putovanje 8. razreda u Srednju Dalmaciju

Učenici 8. razreda naše škole sudjelovali su na zanimljivoj i edukativnoj terenskoj nastavi u organizaciji putničke agencije Brioni d.o.o. u Srednju Dalmaciju.

Terenska nastava trajala je od 21.5.2024. do 24.5.2024. i obuhvatila nekoliko ključnih lokacija od povijesnog i kulturnog značaja:

   Učenici su posjetili sljedeće lokacije:

  1. Nacionalni park Krka – Učenici su istraživali prirodne ljepote i bogatu povijest ovog parka. Kroz vođeni obilazak, učenici su naučili o raznolikoj flori i fauni te povijesnim znamenitostima koje ovaj park čini jedinstvenim.

  2. Sokolarski centar – Posjeta ovom centru omogućila je učenicima da se upoznaju s različitim vrstama sokola i nauče o važnosti zaštite ovih ptica grabljivica. Učenici su imali priliku vidjeti sokolove izbliza i prisustvovati edukativnim prezentacijama.

  3. Šibenik – Učenici su istraživali povijesnu jezgru grada, uključujući katedralu sv. Jakova, koja je pod zaštitom UNESCO-a. Također su posjetili tvrđave koje pružaju uvid u bogatu povijest Šibenika.

  4. Otok Prvić – Na ovom mirnom otoku učenici su saznali više o životu i radu Fausta Vrančića, poznatog izumitelja i humanista, posjetivši muzej njemu posvećen.

  5. Otok Zlarin – Učenici su istraživali ovaj slikoviti otok poznat po koraljarskoj tradiciji te su naučili o procesu izrade koraljnog nakita.

  6. Biograd – Posjeta Biogradu uključivala je obilazak grada i učenje o njegovoj važnosti tijekom povijesti kao nekadašnjeg sjedišta hrvatskih kraljeva.

  7. Nacionalni park Kornati – Izlet brodom po Kornatima pružio je učenicima priliku da vide jedinstveni arhipelag i nauče o njegovoj geomorfologiji i bioraznolikosti.

  8. Zadar – Učenici su posjetili poznate zadarske znamenitosti, uključujući Morske orgulje i Pozdrav Suncu, te su se upoznali s bogatom poviješću grada kroz vođeni obilazak.

  9. Nin – Posjeta ovom povijesnom gradu uključivala je obilazak crkve sv. Križa, poznate kao “najmanja katedrala na svijetu”, te učenje o značaju Nina u hrvatskoj povijesti.

  Terenska nastava bila je izuzetno uspješna i korisna za učenike. Kroz raznovrsne aktivnosti i posjete različitim lokacijama, učenici su stekli nova znanja i vještine koje će im koristiti u daljnjem obrazovanju. Povratne informacije od strane učenika i nastavnika bile su izuzetno pozitivne, što nas motivira da nastavimo s organiziranjem sličnih aktivnosti i u budućnosti.

  Zahvaljujemo se svim sudionicima i organizatorima koji su pridonijeli uspjehu ove terenske nastave. Veselimo se budućim avanturama i novim znanjima koja nas čekaju!