Od 22. do 26. ožujka obilježava se Svjetski i Europski tjedan novca.

Svjetski tjedan novca vodeći je globalni događaj podizanja svijesti o važnosti financijskog obrazovanja te financijske uključenosti za djecu i mlade.

Od 2012., od kada se održava diljem svijeta, u manifestaciji je sudjelovalo preko 40 milijuna djece i mladih u 175 zemalja i prekomorskih teritorija.

Europski tjedan novca godišnja je inicijativa koja uključuje mlade u više od 35 europskih zemalja, s aktivnostima kao što su nastava u učionici, seminari, konferencije, Europski kviz o novcu i drugo. Navedene aktivnosti nastoje poboljšati razinu financijske pismenosti boljim financijskim obrazovanjem. Europski tjedan novca sastavni je dio misije Europske bankarske federacije radi promicanja financijske pismenosti u Europi putem događanja, publikacija i partnerstava.

Misija navedenih projekata je podizanje razine financijske pismenosti potrošača putem različitih oblika formalnog i neformalnog financijskog obrazovanja u uvjetima u kojima se uslijed globalizacije tržišta financijskih proizvoda i usluga, kao i razvoja digitalizacije na tržištu nude sve složeniji financijski proizvodi i usluge. Uslijed tih okolnosti sve su izraženije neravnoteže, odnosno nejednakost dostupnih informacija i resursa koje posjeduju pružatelji financijskih proizvoda i usluga s jedne strane te korisnici tih istih financijskih proizvoda i usluga s druge strane.

Cilj obilježavanja Tjedna novca je financijskim obrazovanjem unaprijediti razinu financijske pismenosti i omogućiti djeci, mladima i građanima stjecanje znanja, vještina, stavova i ponašanja nužnih u svakodnevnom privatnom i poslovnom životu kako bi u budućnosti mogli donositi pametne financijske odluke.

Korisne informacije i savjete možete pronaći na mrežnim stranicama:

Ministarstvo financija

Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja

Hrvatska gospodarska komora

Hrvatska udruga banaka

Hrvatski ured za osiguranje

Hrvatska udruga poslodavca

Na gore navedenim mrežnim stranicama možete pronaći brojne informacije, savjete i prezentacije koje će vam pomoći u podizanju svijesti o važnosti financijske pismenosti.

Izvor: https://mfin.gov.hr/vijesti/obiljezavanje-svjetskog-i-europskog-tjedna-novca/3158