9.5.2023.

Učenici osmih razreda posjetili su 9. svibnja Zagrebačku džamiju u pratnji vjeroučiteljice Antonije Novak i učiteljice povijesti Katarine Kurevije.

Ovo su dojmovi učenika osmih razreda:

Polazak iz škole bio je u 9:20h. Vozili smo se gradskim autobusom do Kvaternikovog trga. Tamo smo presjeli u tramvaj kojim smo se odvezli do naselja u kojem se nalazi džamija. Do džamije smo došli pješice.

Divili smo se arhitekturi same građevine i njezinog tornja.

U džamiji nas je dočekao islamski vjeroučitelj Mersad Kreštić koji nas je upoznao sa džamijom i njezinim pravilima. Kada smo ušli u džamiju prvo smo se morali izuti i cure su trebale staviti maramu, a zatim smo ušli u prostor za molitvu. Tamo nam je vjeroučitelj Kreštić govorio o Islamu, njihovoj svetoj knjizi Kuranu, islamskim prorocima kao što je Muhamed i o sličnosti kršćanskih i islamskih proroka.

Upoznao nas je s glavnim islamskim molitvama te nam je neke od njih izmolio. Nakon toga smo obišli oba kata džamije i naučili nešto o povijesti Meštrovićeva paviljona koji je prije bio džamija.

Nakon obilaska otišli smo u restoran u sklopu džamije i probali smo različita jela i deserte muslimanske kulture kao što su baklava i hurmašice. Kad smo završili s objedom vratili smo se kućama istim putem kojim smo i došli u 13:10h.

Bilo nam je lijepo slušati predavanje o Islamu i njihovoj kulturi i saznati neke nove zanimljivosti o njoj.