24. siječnja 2024.

Učenici 4. a i 4. b razreda posjetili su Zagrebačko kazalište lutaka gdje su gledali Ero s onoga svijeta, operu za najmlađe.

Pročitajte dojmove učenika: 

24. siječnja 2024. učenici četvrtih razreda posjetili su Zagrebačko kazalište lutaka. 4.a razred krenuo je iz Ivanje Reke u 9:00, a 4.b u 9:10. Putovali su autobusom. Predstava je počela u 10:00 sati. Gledali su predstavu Ero s onoga svijeta. Ero s onoga svijeta je prva hrvatska opera koju je napisao skladatelj Jakov Gotovac. Predstava je završila u 11:30. Većina učenika bila je oduševljena predstavom, puno ih je bilo zadovoljno, a manji dio učenika nije bilo zadovoljno predstavom. U kazalište su učenici išli kako bi se zabavili i upoznali operu. Predstava je bila zanimljiva, uzbudljiva i zabavna. Učenici su se vratili sretni u 11:30.

Ivan Gagula, 4.b

U srijedu, 4.a i 4. b razred posjetili su Zagrebačko kazalište lutaka u pratnji troje učitelja. Predstava koju smo išli gledati zove se Ero s onoga svijeta. Predstava je počela u 10 sati. Trajala je 65 minuta.
Predstava govori o mladići Mići koji je bio bogat, ali se pretvarao da je Ero s onoga svijeta kako bi vidio voli li ga djevojka Đula doista. U 11sati i 30 minuta bio je povratak pred školu. Predstava mi se svidjela. Najbolji, najsmješniji i omiljeni lik bio je pripovjedač. Ovu predstavu smo išli gledati kako bismo naučili nešto više o operi i hrvatskoj baštini.

Tomislav Slivar

Nikada nije prerano za upoznavanje djece s opernim remek-djelima, ali klasične opere trajanjem i zamršenošću radnje mogu biti zamorne mladim gledateljima te je Zagrebačko kazalište lutaka nakon uspjeha Čarobne frule odlučilo nastaviti s uprizorenjima djeci prilagođenih opernih djela.

Ero s onoga svijeta najslavnije je djelo hrvatskoga skladatelja Jakova Gotovca i libretista Milana Begovića. Glavni lik je Mića koji traži djevojku kojom bi se oženio. Na majčin se savjet prikazuje kao siromah, kao Ero s onoga svijeta, jer želi biti siguran da ga odabranica Đula iskreno voli. Komični zaplet i vrhunska glazba nadahnuta tradicijama dalmatinskoga zaleđa zasigurno će zaintrigirati čak i najmlađu publiku.

Radnja je pojednostavljena tako da djeci bude posve razumljiva, a najslavnije Gotovčeve arije snimili su vrhunski operni pjevači i pjevačice pod ravnanjem maestra Mladena Tarbuka. Velika glumačka podjela i dojmljive lutke jamče scenski spektakl koji će za djecu biti zabavan i poučan uvod u svijet opere.

Izvor: https://www.zkl.hr/hr/276/Ero+s+onoga+svijeta 7.2.2024.