Created with Fabric.js 4.6.0 PORTAURBIS

Jana i Niko Kukas: "Naš put do uspjeha popločen je redom, radom i disciplinom"

Ponosni smo na naše učenike koji nam iz dana u dan dokazuju da se upornost i marljivost isplate. Odličan primjer su sestra i brat, Jana i Niko Kukas. Jana je osmašica i buduća srednjoškolka, dok je Niko četvrtaš i budući petaš. Kako je izgledao njihov put do uspjeha i što žele poručiti drugima, saznajte u intervjuu koji su nam dali za treći broj školskog lista.

Kako izgleda jedan tvoj prosječan dan?

Niko: Moj prosječan radni dan ispunjen je brojnim obavezama i aktivnostima. Prijepodnevne sate provodim na nastavi. Nakon toga dolazim doma na ručak, slijedi kratki odmor kojeg najčešće provodim igrajući se sa svojim psima ili (ako imam sreće) igranje na plejki 😊! Zatim pišem domaće zadaće i odlazim na dvosatni trening. Vraćam se kući oko pola devet navečer, večeram, tuširam se i odlazim na spavanje.

Međutim, kada nemam natjecanja, vikendi su puno ležerniji i zabavniji! Često odlazimo na obiteljske izlete i druženja ili provodim vrijeme sa prijateljima na sportskom igralištu u kvartu.

Jana: Moj prosječan dan izgleda slično kao i Nikin, vrlo organiziran i u potpunosti ispunjen. Razlikuje se jedino u tome što treniram dva sporta, plivanje i ronjenje, a obzirom da sam učenica osmog razreda osim redovnih školskih i sportskih obaveza pripremam se za upis u srednju školu što zahtjeva dodatno vrijeme i koncentraciju za osvještavanje vlastitih mogućnosti i interesa kako bih lakše donijela odluku o svojem daljnjem obrazovanju.

Što te navelo na treniranje plivanja?

Niko: Najdraži obiteljski izleti su mi bili oni na kojima sam mogao plivati zato sam i odabrao plivanje kao sport.

Jana: Od malena sam u sportu, trenirala sam ritmiku, umjetničko klizanje, step dance i skokove u vodu. Međutim, najviše me privlače vodeni sportovi stoga kad je moj brat počeo trenirati plivanje, počela sam i ja. Ronjenje sam počela trenirati sasvim slučajno. Kako cijele ljetne praznike provodimo na Jadranskom moru, moj tata često provodi vrijeme proučavajući morske dubine naših obala jer je i sam ronilac pa nerijetko povede brata i mene u neke avanture. Uz njega sam naučila prve korake ronjenja na dah i upoznala prekrasne morske krajolike pa kada mi se otvorila mogućnost za treniranjem vrlo rado sam se aktivirala.

Što smatraš svojim najvećim uspjehom?

Niko: Svojim najvećim uspjehom smatram osvojeno srebro u disciplini leptir na Junior Cupu u kategoriji mlađih kadeta u Sisku i zlato u štafeti koje sam osvojio kad sam bio početnik. Bilo je puno natjecanja i na svakom sam se osjećao sretnim i uspješnim!

Jana: Svaki korak naprijed smatram uspjehom i u školi i u sportu. Moram ipak priznati, uspjeh koji me je do sada najviše ispunio bilo je osvojeno treće mjesto na Otvorenom prvenstvu grada Zagreba u ronjenju na dah. U disciplini dinamika bez peraja (DNF) preronila sam 79,2 metara, a u disciplini sa perajama (DNBF) preronila sam 100 metara.

Kako je izgledao tvoj put do uspjeha?

Jana: Naš put popločen je redom, radom i disciplinom. Do svih uspjeha došli smo trudom, radom, velikom organizacijom i podrškom obitelji.

Niko: Slažem se!

Osim što ste uspješni u sportu, uspješni ste i u svom obrazovanju. Kako izgleda priprema za jedan vaš školski dan?

Niko: Prvo pogledam što imam po rasporedu sljedeći dan. Zatim otvorim bilježnicu iz svakog predmeta, provjerim što sve imam za zadaću i što moram dodatno učiti, na primjer ako se pripremam za test. Onda procijenim koliko mi vremena treba za svaki predmet, napravim si raspored i do polaska na trening odrađujem zadatke. Ja nemam toliko školskih obaveza kao moja sestra pa uspijem svaki dan odvojiti vrijeme i za nešto što me dodatno zanima.

Jana: Između nastave i treninga imam vremenski prostor kojeg moram dobro organizirati. Još od malena razvila sam svoju metodu koju koristim i danas. Koristim ploču koja se nalazi na zidu moje sobe, redovito na nju zapisujem važnije datume poput ispita, rokova za lektiru, izradu prezentacija, održavanje sportskih natjecanja i slično pa u svakom danu znam koliko vremena moram odvojiti za pojedini zadatak. Već sam naučila dobro raspoređivati zadatke pa se uvijek nađe vremena i za odmor.

Koji predmet najviše voliš u školi?

Niko: Definitivno Matematika i TZK tj. Sport. Matematika mi je zanimljiva i logična, a svakom sportu se radujem jer ne sjedimo u klupama.

Jana: Kemija i Fizika su mi najdraži predmeti jer se mogu raditi i pokusi.

Koliko vam je bilo teško uskladiti ostale obaveze s treninzima?

Niko: U periodu kada nemam natjecanja čak i nije problem. Međutim, kad se pripremam za natjecanja, treninzi su teži i intenzivniji pa je ponekad malo teže pročitati neku lektiru ili napisati neki sastavak za domaću zadaću 😊!

Jana: Slažem se s Nikom! Ima perioda kada se paralelno moram pripremati za više pismenih ili usmenih ispita u tjednu i za neko sportsko natjecanje pa je teže biti fokusiran. Međutim, na kraju kada sve prođe, nema ljepšeg osjećaja kada znam da sam svojim radom i trudom došla do cilja.

Što očekuješ od svoje plivačke karijere u budućnosti?

Niko: Pa, volio bih postati uspješan na velikim, međunarodnim natjecanjima!

Jana: U plivačkoj karijeri ne očekujem neke rezultate, zapravo plivanje mi služi da razvijem što bolje tehnike koje mogu primijeniti u ronjenju kako bi u tom sportu zapravo imala što bolje rezultate. Voljela bih jednog dana oboriti svjetski rekord u ronjenju na dah, ali to je za sada samo san.

Koji je bio tvoj cilj kad si krenuo trenirati plivanje, a koji danas?

Niko: Joj, pa to je bilo davno! Bio sam mali i htio sam naučiti brzo plivati ali sada shvaćam da je osim brzine bitna i dobra tehnika plivanja zato mi je danas cilj raditi na upravo na tome da postignem vrhunske rezultate u tom sportu.

Jana: Kada sam krenula na plivanje cilj mi je bio naučiti brže plivati a sada su mi bitne tehnike i kondicija koju mogu koristiti u postizanju što boljih rezultata u ronjenju na dah. Mislim da mi je upravo to pomoglo da dođem do prve bronce u ronjenju na dah!

Što biste poručili učenicima koji se bave sportom?

Niko: Ne opterećujte se s rezultatima, oni će sami doći ako ste uporni i ako se trudite! Ne odustajte! Život sa sportskom torbom na ramenu je uzbudljiv!

Jana: Nikad ne odustaj! To je moja poruka! Promijenila sam više vrsta sportova dok nisam pronašla onaj koji je za mene poseban. Upoznala sam puno novih ljudi, bila  na putovanjima, naučila organizirati svoje vrijeme, brinuti se o prehrani i o svom zdravlju. Ono najbitnije, naučila sam uvijek biti pozitivna i gledati naprijed!

Osim što treniraš, kako voliš provoditi svoje slobodno vrijeme?

Niko: Volim kuhati, svaki dan provodim vrijeme u kuhinji, to mi je super! Kada sam na ljetovanju svaki dan pecam. Imam svoj kofer s ribičkim priborom i vrlo često ulovim dovoljno za večeru. Tijekom zime, kada ne mogu biti vani, učim progamiranje i robotiku jer me to jako zanima. Fascinira me Parkour pa bih volio i to naučiti.

Jana: Svoje slobodno vrijeme često provodim uz blok papira i boje jer jako volim crtati. Ponekad idem čak i na radionice crtanja ali tu su naravno muzika i ples koji su svakodnevni punjači moje energije.

Jana i Niko: U slobodno vrijeme brinemo se i o svojim kućnim ljubimcima, imamo dva psa, macu i četiri ribice 😊!