U utorak, 25. veljače Osnovnu školu Ivanja Reka posjetio je sportski novinar i komentator televizijskog kanala Sport Klub, Fran Mihaljević. Posjet se dogodio u sklopu izvannastavne aktivnosti Medijska kultura koju vodi učitelj hrvatskog jezika Ivan Kapović. Rođeni Zagrepčanin Fran Mihaljević ovim se poslom bavi od 2015. godine kada je počeo raditi na Sport Klubu, a iza njega je već gotovo 1000 prijenosa – od nogometa i košarke pa sve do NFL-a i moto sportova. U zanimljivom predavanju našim je učenicima ovaj sportski komentator objasnio pravila komentiranja, pojasnio načine pripremanja za komentiranje prijenosa i prikazao brojne čari sportskog novinarstva. Na svom je primjeru objasnio članovima Medijske skupine kako tražiti potrebne informacije, kako i gdje ih pronaći te koliko opširne one moraju biti. Objasnio im je da odgovornom uporabom informacijskih i komunikacijskih tehnologija informacije mogu uspješno pronaći te kritički procijeniti njihove izvore, a zatim se njima koristiti kako bi riješili problem.

Učenici 6. b razreda Juro Ćužić i Vanja Čanković nakon zanimljivog predavanja našeg su gosta Frana Mihaljevića pitali nekoliko pitanja o poslu sportskog komentatora.

Koliko se dugo bavite ovim poslom?

Četiri i pol godine, od rujna 2015. godine.

Je li Vaš posao težak?

Rekao bih da istovremeno je i nije. Najzahtjevniji dio posla svakako je priprema za svaku utakmicu i činjenica da je tijekom cijeloga prijenosa potrebno nešto govoriti u eter, a da sve skupa ima nekog smisla. Ipak, mišljenja sam da kada neki posao toliko voliš, onda ga zapravo nikada ne doživljavaš kao nešto teško i kao obavezu jer radiš ono što voliš.

Kako se pripremate za posao?

Puno čitam. Naravno, sreća je da živimo u vremenu kada je informaciju moguće dobiti doslovno u jednoj sekundi. Uvijek istražujem detalje o nekim igračima, gledam igru u proteklim utakmicama i temeljito se pripremam koristeći internetske izvore.

Jeste li oduvijek htjeli raditi ovaj posao?

Otkrit ću vam nešto. Dok sam bio u osnovnoj školi htio sam biti profesor povijesti, ali razvojem karijere i upisom fakulteta prioriteti u životu su mi se promijenili i danas komentiram utakmice. Ipak, tko me dobro poznaje, zna da je  taj posao oduvijek bio moj san, za koji sam mislio da je neostvariv.

Koje sportove prenosite? Sviđaju li Vam se zapravo svi ti sportovi? Koji Vam je sport najdraži?

Radim nogomet, košarku, tenis, američki nogomet, odbojku, moto sportove, ragbi, boks, MMA. Puno je to sportova, a komentiranje svakog od njih zahtijeva temeljitu pripremu. Naravno da vam ne mogu svi sportovi biti jednako dragi, ali osobno najviše volim nogomet, košarku, tenis i američki nogomet. Ipak, sa sigurnošću mogu reći da mi je najdraži sport američki nogomet. S tim sam počeo komentator i tu se najviše mogu „dokazati“.

Otkrijte nam koja je bila najveća pogreška u prijenosu, ako ste ju imali?

Dogodilo mi se par puta da nisam mogao izgovoriti neku riječ. Jednostavno u tom trenutku sam zablokirao, pokušao tri ili četiri puta izgovoriti, duboko udahnuo i na kraju ipak nekako uspio. Svakom se može dogoditi.

Koji je bio najveći događaj koji ste prenosili?

Najveći događaj sigurno je finale WTA turnira u Moskvi, par utakmica NBA-a, a redovito radim NFL. Meni posebno dragi su prijenosi Premier lige (Engleska), La Lige (Španjolska) i ostalih jakih nogometnih liga. Isto tako, izdvojio bih finale Lige prvaka CONCACAF-a u kojem se nadmeću najbolji nogometni klubovi iz Sjeverne i Srednje Amerike.

Koje su najpoznatije osobe koje ste upoznali uz pomoć Vašeg posla?

Upoznao sam dosta bivših sportaša koji su dolazili u našu redakciju. Robert Prosinečki, Goran Vlaović, Veselin Vujović i Jasmin Repeša samo su neki od njih. Ipak, izdvajam kao drago poznanstvo našu poznatu tenisačicu Anu Konjuh i veslača Martina Sinkovića.

Imate li novinarskog uzora?

Od svih naših cijenjenih komentatora i svojih kolega ne bih nikoga posebno izdvojio kao uzora, ali svakako da postoje brojni ljudi prema kojima sam krojio svoj komentatorski stil i koji su na mene utjecali svojim radom. Cilj mi je zapravo svakim novim prijenosom raditi na izgradnji vlastitog stila.

Kako Vam se sviđa naša škola?

Poprilično je lijepa, iznenadilo me koliko je to veliki prostor. Sve mi se čini jako lijepo uređeno i neobično mi je vidjeti ovako modernu zgradu kao školu. Imate zaista sjajne uvjete što vas svakako može samo dodatno motivirati da u svom radu budete što bolji. Nadam se da će tako i biti. Baš zbog te odlične prilike koju imate trebate ulagati u sebe i ustrajati u svom trudu i radu. Želim vam svu sreću u školovanju i bilo mi je jako lijepo kod vas, nadam se da ćemo se ponovno vidjeti. Tko zna, možda je baš među vama netko tko će jednoga dana postati sportski komentator.