INTERVJU S PROFESORICOM GEOGRAFIJE

Maja Vulić:
„Korištenje digitalne tehnologije u nastavi sastavni je dio školovanja u budućnosti”

razgovarala: Gabrijela Musić

Što mislite o nastavi na daljinu?
Nastava na daljinu mi se sviđa utoliko što je to jedan novi način poučavanja s kojim se susrećemo. S obzirom na to da živimo u vremenu primjene novih tehnologija korištenje digitalne tehnologije u nastavi sastavni je dio školovanja u budućnosti.
Biste li nešto promijenili u nastavi na daljinu?
U nastavi na daljinu ne bih za sada ništa mijenjala, jer se nastava provodi u realnom vremenu što mi je izuzetno važno. Primjena digitalnih alata pomaže provedbi nastave.
Nastava u školi ili nastava na daljinu?
Još uvijek prednost dajem nastavi u školi, među svojim učenicima. Mislim da je socijalni kontakt koji nastavnik ostvaruje u učionici iznimno važan za odgojno – obrazovni razvoj svakog učenika/djeteta.
Kakvi su naši učenici u nastavi na daljinu?
Učenici naše škole uglavnom ispunjavaju obaveze koje donosi nastava na daljinu. Redovito sudjeluju u video pozivima i pišu domaća zadaće.
Je li se teže pripremiti za sat na daljinu ili uživo?
Nemam problema s pripremanjem sata bilo da se radi u učionici ili na daljinu. U nastavi na daljinu jedino nedostaje mogućnost razvijanja prezentacijskih vještina, a to za geografiju znači primjena geografske karte.

U veljači 2020., nešto prije početka nastave na daljinu, u našu je školu zahvaljujući organizaciji učiteljice geografije Maje Vulić stigao mobilni digitalni planetarij. Naši učenici mogli su tako otkriti tajne noćnog neba, planeta, zvijezda i galaksija te biti dio nezaboravnog putovanja kroz zvjezdano nebo. Među ostalim, vodič planetarija naše je učenike upoznao sa snažnim grčkim herojima i najljepšim mitovima koji se skrivaju iza zvijezda na nebu. Učenici su tako na neobičan način, uz mnoštvo interaktivnih sadržaja istražili planete, zvijezde i galaksije te otputovali do kraja vidljivog svemira.

Na ovom zanimljivom predavanju učenici prvih i drugih razreda tako su mogli čuti nešto o prvim astronautima i nama najbližim planetima. Otkrili su zašto postoje godišnja doba i kako to da dan traje 24 sata, ali i upoznati još neke planete Sunčevog sustava, a posebno našu Zemlju. Učenici trećih i četvrtih razreda mogli su otkriti kako su se orijentirali pomorci u prošlosti, ponovili su strane svijeta i pronašli putokaze na nebu koji nam mogu pomoći pronaći put u zvjezdanoj noći. Učenici petih i šestih razreda upoznali su meridijane i paralele koji nam pomažu odrediti položaj na Zemlji, saznali kako odrediti položaj zvijezda i kako nam u svemu tome pomaže Sjevernjača, ali i pogledom u noćno nebo otkrili zviježđa zodijaka. Učenici sedmih i osmih razreda su upoznali svijet izvan Sunčevog sustava i zakoračili u svijet prelijepih galaksija, ali i dobili odgovor na pitanje koje su nam galaksije najbliži susjedi i što se dogodi kad se dvije galaksije sudare. Nadamo se da ćemo uskoro moći ponovno organizirati ovakvo edukativno druženje s našim učenicima.