Rotary klub 1242 Zagreb pokrenuo je humanitarnu akciju pod nazivom EmpaTI&JA – BUDIMO PODRŠKA za zaštitu mentalnog zdravlja djece i mladih, a za pomoć Klinici za dječje bolesti Zagreb – Poliklinici za dječju i adolescentnu psihijatriju s Dnevnom bolnicom. Cilj ove akcije je sudjelovati i biti podrška društvu u naglašavanju važnosti zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih te pružiti podršku Poliklinici za dječju i adolescentnu psihijatriju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Budimo podrška svi zajedno, 6. svibnja na koncertu EMPATI&JA – BUDIMO PODRŠKA, u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog gdje nas očekuju Mia Dimšić, Matija Cvek, Lorena Bućan i Marko Tolja.

Podaci Svjetske zdravstvene organizacije govore da polovica (50 %) svih mentalnih poremećaja počinje prije 14. godine, a 75 % do sredine 20-ih godina. Većina ih ostane neprepoznata i neliječena. Prema UNICEF-ovom izvještaju Stanje djece u svijetu 2021., 11,5% (oko 44 tisuće) adolescenata u dobi 10 do 19 godina u Hrvatskoj ima problema s mentalnim zdravljem.

Obzirom na dostupne podatke navedenih relevantnih istraživanja i činjenici da živimo u zahtjevnim vremenima koja traže puno prilagodbi na globalnu krizu, posljedice prirodnih katastrofa i klimatskih promjena, pandemiju, laku dostupnost opterećujućih sadržaja koji preplavljuju djecu i odrasle te brojna druga događanja – cilj ove akcije je sudjelovati i biti podrška društvu u naglašavanju važnosti zaštite mentalnog zdravlja djece i mladih te pružiti podršku Poliklinici za dječju i adolescentnu psihijatriju Klinike za dječje bolesti Zagreb.

Prikupljanje sredstava za ovu akciju ostvarit će se kupovinom karata za Humanitarni koncert EMPATI&JA – BUDIMO PODRŠKA, te kroz donacije putem poziva na humanitarni telefon ili uplatom na račun.

Izvor: https://empati-i-ja.info/o-akciji.html

U prvoj fazi akcije „Empatija – budimo podrška“ u zaštiti mentalnog zdravlja djece odabrali smo započeti s kupnjom dodatne opreme za unapređenje terapijskih mogućnosti Poliklinike za dječju i adolescentnu psihijatriju Klinike za dječje bolesti Zagreb, koja skrbi o mentalnom zdravlju djece i mladih kroz ambulante, dnevnu bolnicu i unutar Klinike na pedijatrijskim i kirurškim odjelima.

Donirana sredstva najvećim dijelom biti će usmjerena proširenju terapijskih mogućnosti dodatnom opremom unutar dnevne bolnice (Biofeedback/Neurofeedback uređaj, materijali za Play terapiju, Art terapiju i Muzikoterapiju). Od mjeseca rujna 2024.g., planiran je širi terapijski program zaštite mentalnog zdravlja djece s kroničnim bolestima, poremećajem prilagodbe i posttraumatskim stresnim poremećajem nakon traume, dugotrajne hospitalizacije te terapijski program zaštite mentalnog zdravlja djece s psihosomatskim bolestima.

Stručnjaci poliklinike i suradnici, organizirat će 30 ciklusa od po 6 psihoedukativnih radionica, od kojih za svaku grupu djece od po 4 radionice – na temu prepoznavanja, razumijevanja i izražavanja emocija, suočavanja sa stresom, samopouzdanja i vršnjačkih odnosa. Istodobno će se organizirati po 2 radionice za roditelje na temu razumijevanja emocija u odnosu djeteta i roditelja te izazovima suvremenog roditeljstva. Radionice su predviđene za djecu koja polaze 5. i 6. razred i na početku su puberteta i razvojnih emocionalnih promjena. Organizirat će se suradnja sa stručnim službama osnovnih škola iz Grada Zagreba i okolice.