Terenska Nastava Učenika 6. i 7. razreda: Posjet Puli i Nacionalnom Parku Brijuni

U petak, 7. lipnja 2024. godine, učenici 6. i 7. razreda osnovne škole Ivanja Reka krenuli su na uzbudljivu terensku nastavu koja ih je vodila u Pulu i Nacionalni park Brijuni. Ova edukativna avantura omogućila je učenicima da iz prve ruke dožive kulturnu i prirodnu baštinu Hrvatske, a sve uz stručno vodstvo vodiča Mislava iz putničke agencije Obord.

Polazak i Putovanje

Učenici su se okupili ispred škole u ranim jutarnjim satima, točnije u 7:00 sati. Nakon što su se udobno smjestili u autobuse, krenuli su na putovanje kroz Zagrebačku, Karlovačku, Primorsko-goransku i Istarsku županiju. Vožnja je bila popraćena povremenim stajanjima, omogućujući učenicima da se odmore i uživaju u prekrasnim krajolicima, a poseban doživljaj bio je prolazak kroz tunel Učka.

Obilazak Pule

Dolaskom u Pulu, učenici su bili dočekani od strane licenciranih lokalnih vodiča koji su ih poveli u istraživanje ovog povijesno bogatog grada. Pula, smještena u unutrašnjem dijelu zaljeva i zaštićena otocima Sv. Katarina, Sv. Andrija i Uljanik, oduševila je učenike svojim znamenitostima. Obilazak je uključivao posjet Augustovom hramu, Herkulovim vratima, Slavoluku Sergijevaca i Arheološkom muzeju. Posebno je dojmljiv bio posjet Amfiteatru, najistaknutijem spomeniku i simbolu grada. Ovaj amfiteatar, sagrađen u 1. stoljeću, šesti je po veličini sačuvani amfiteatar na svijetu.

Pauza za Ručak

Nakon bogatog kulturnog obilaska, učenici su imali slobodno vrijeme za obrok u McDonald’su u Puli. Iako ručak nije bio uključen u cijenu, učenici su uživali u prilici da se odmore i okrijepe prije nastavka putovanja.

Dolazak u Fažanu i Brijune

Sljedeća destinacija bila je Fažana, odakle su učenici brodom krenuli prema Velikom Brijunu, jednom od otoka Nacionalnog parka Brijuni. Vožnja brodom bila je posebna avantura, a dolaskom na otok učenici su nastavili istraživanje uz stručno vodstvo. Nacionalni park Brijuni, poznat po svojoj bogatoj flori i fauni, kao i povijesnim i kulturnim znamenitostima, pružio je učenicima nezaboravno iskustvo. Posebna atrakcija bila je vožnja elektro-vlakom i posjet safari parku, gdje su učenici mogli vidjeti razne životinje u njihovom prirodnom okruženju.

Zaključak

Ova terenska nastava bila je iznimno uspješna, pruživši učenicima ne samo obrazovno iskustvo već i priliku za druženje i uživanje u ljepotama Hrvatske. Posjet Puli i Nacionalnom parku Brijuni zasigurno će ostati u lijepom sjećanju svih sudionika, a stečeno znanje i doživljaji bit će neprocjenjivi u njihovom daljnjem obrazovanju.