Posjet DVD-a Resnik - Zagreb

7. svibnja 2024.

Osnovnu školu Ivanja Reka i područnu školu Resnik posjetili su vatrogasci iz lokalne vatrogasne postrojbe kako bi održali prezentaciju i demonstraciju svog rada. Cilj posjeta bio je educirati djecu o važnoj ulozi vatrogasaca u zajednici, njihovim dužnostima i opremi koju koriste u različitim situacijama.

U sklopu dugogodišnjeg programa “Djeca suradnici vatrogascima u zajednici” i Mjeseca zaštite od požara održana je vatrogasna radionicu za školarce 1. – 4. razreda Osnovne škole Ivanja Reka i Područne škole Resnik.

Radionicu je odradilo DVD Resnik Zagreb sa zapovjednikom Tomislavom Antolovićem, voditeljicom mladeži Katarinom Nikolaš te vatrogascem Kristijanom Kukasom.

Zahvaljujemo DVD-u Resnik na aktivnoj suradnji s našom školom i kontinuiranoj edukaciji o vatrogasnim uslugama te prevenciji zaštite od požara.


Vatrogasci su započeli prezentaciju uvodom o svom svakodnevnom radu, objašnjavajući kako reagiraju na hitne situacije poput požara, poplava i drugih nesreća.

Djeca su s velikim interesom slušala o hrabrosti i vještinama koje su potrebne za ovaj zahtjevan posao. Nakon teoretskog dijela, vatrogasci su prešli na praktičnu demonstraciju svoje opreme.

Pokazali su različite vrste zaštitnih odijela, kaciga, maski za disanje i drugih alata koji su neophodni za gašenje požara i spašavanje života. Djeca su imala priliku aktivno sudjelovati u demonstraciji, što je za njih bilo iznimno uzbudljivo.

Pod nadzorom vatrogasaca, isprobali su puštanje vode iz vatrogasnog crijeva. Oduševljenje je bilo vidljivo na njihovim licima dok su držali crijevo i usmjeravali snažan mlaz vode, simulirajući gašenje požara. Osim toga, djeca su imala priliku isprobati dio vatrogasne opreme što im je omogućilo da se barem nakratko osjećaju poput pravih vatrogasaca.

Vatrogasci su strpljivo odgovarali na sva pitanja djece, objašnjavajući im detalje o svakom komadu opreme i njegovoj funkciji. Na kraju posjeta, djeca su se zajedno s vatrogascima fotografirala, zadržavajući uspomenu na ovaj poseban dan.


Fotografije su zabilježile veselje i ponos djece, ali i zahvalnost prema vatrogascima za njihov nesebičan rad i doprinos sigurnosti zajednice.


Posjet vatrogasaca Područnoj školi Resnik bio je izuzetno poučan i inspirativan. Djeca su stekla dragocjeno znanje o sigurnosti i važnosti vatrogasaca, a možda je među njima rođena i buduća generacija hrabrih vatrogasaca